Uniunea Județeană a Sindicatelor Libere Suceava, Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava – Departamentul Cultură, Sport, Turism, organizează, în perioada 9 – 11 septembrie, Spartachiada profesorilor, a III-a ediție.
Scopul competiției sportive este acela de a promova un mod de viață sănătos, prin sport, a valorilor toleranței și fair-play-ului, dar și dezvoltarea relațiilor de comunicare.
Profesorii participanţi se vor întrece în diverse competiții sportive, cum ar fi șah, tenis de câmp, tenis de masă, darts, cros, volei, handbal, pescuit, street-ball, fotbal, ciclism, etc.
La VIVA FM Rădăuți, a vorbit despre evenimentul sportiv profesorul de educație fizică și sport Radu Munteanu, unul dintre organizatorul competiției.
“Dacă o luăm de la etimologia cuvântului, spartachiadă înseamnă o competiție sportivă de masă, care cuprinde mai multe discipline sportive. Așa este și această competiție, cu denumirea “Spartachiada Profesorilor”. Ne duce cu gândul la competiții între unități militare, unde se mai poartă astăzi. “Spartachiada Profesorilor” a fost denumirea la început, pentru că acum se adresează nu numai profesorilor, se adresează tuturor membrilor de sindicat, și în același timp tuturor angajaților din învățământ. Fie că sunt profesori, fie că sunt personal didactic auxiliar, fie că sunt personal nedidactic (muncitori). Este o competiție sportivă care a luat ființă la inițiativa unui sufletist profesor din Suceava, Dumitru Irimia, care, în anul 2013, la o ședință de analiză în cadrul ASIS Suceava – Alianța Sindicatelor Independente din Învățământ Suceava, s-a gândit să găsească o modalitate de petrecere plăcută a timpului liber, pentru profesori, în primul rând. Astfel, a luat ființă “Spartachiada Profesorilor”. În 2013, la prima ediție, au fost în jur de 2.000 de participanți, în 2014, în octombrie, cea de-a doua ediție, în jur de 3 – 4.000, anul acesta sperăm să fie în jur de 5 – 6.000 de participanți.”
“Această competiție se desfășoară pe parcursul a trei zile, în perioada 9 – 11 septembrie, se începe pe data de 09.09 cu cei care dețin adevărul absolut, pescarii, care la ora 6.00, pe iazul din Bosanci, pe data de 9 septembrie, vor începe proba de pescuit. Această probă solicită o pregătire specifică și o mare experiență în a povesti și în a explica faptul că în acea baltă dacă nu au prins niciun pește, înseamnă că era o fântână, iar dacă au prins, e datorită calităților lor de mari pescari, calități pe care și le-au dezvoltat în timp. Urmează punctul culminant, pe data de 10.09, la ora 10.30, pe esplanada din fața Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava are loc deschiderea oficială unde vin toți partenerii noștri, începând cu Consiliul Județean, Consiliul Local Suceava, Inspectoratul Școlar Județean, plus toți cei care s-au implicat în această activitate. Are loc deschiderea oficială, în care participă delegații celor șapte zone, așa cum este împărțit județul Suceava. Și unde, zona Rădăuți, reărezentată aici de două persoane ca și responsabile, în primul rând domnul Gheorghe Șorodoc – lider de sindicat al Sindicatului Independent Rădăuți – Bucovina, și de responsabilul de Cercul Profesorilor de Educație Fizică, subsemnatul. După, urmează crosul. Se aleargă paralel cu terenul de fotbal, prin fața Poliției, ocolesc dreapta, se întorc pe la patinoarul vechi și fac o tură de 2 km. Între orele 15 – 18 la Colegiul Samuil Isopescu din Suceava are loc cea de a treia probă, și anume cea de tenis cu piciorul. Este o probă nouă inclusă anul acesta, care are două probe, și anume proba băieți pe perchi și fete individual. Vineri, 11 septembrie, au loc celelalte 11 probe, în care fiecare cerc pedagogic, fiecare angajat din învățământ dorește să dea totul și să câștige marele premiu. Disciplinele sportive care au loc pe 11 septembrie, sunt șah, ciclism, inot, darts, badminton, fotbal, volei fete/ băieți, streetball, tenis cu piciorul, tenis de masă, și handbal mixt. este ceva inedit anul acesta, pentru că până acum erau numai volei, fotbal și streetball care era corespondentul baschetului. La handbal mixt vor participa 4 băieți și 3 fete, tocmai pentru a nu trece de limitele fair-play-ului, pentru că această spartachiadă este în primul rând un mod de a promova fair-play-ul, pe lângă obiectivul ei principal de a promova un mod de viață sănătos și educația pentru sănătate.”
“Se vor acorda premii, diplome, cupe, premii în bani și în produse învingătorilor. La fiecare disciplină sunt premii specifice disciplinei la care au participat”.
Doina CRAIU
Radio VIVA FM Rădăuţi