Zeci de nave sunt blocate din cauza secetei la Corabia. Seceta a închis Portul Comercial Corabia, folosit de obicei pentru transportul fluvial al produselor agricole, informează B1 TV. Din cauza scăderii debitului Dunării, de câteva zile nicio navă nu mai poate acosta aici pentru a putea fi încărcată.
Potrivit B1 TV, la Turnu Măgurele, la bordul uneia dintre nave s-ar afla și pasageri, însă deocamdată nu se cunoaște numărul acestora.
Directorul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA), Marius Mătreață, debitul Dunării este sun valorile normale.
”Avem atâta pe râurile din țară, cât și pe Dunare debite semnificativ sub valorile normale pentru această perioadă. Pe Dunăre ne așteptăm la un nivel staționar, la intarea în țară. În următoarele zile ne așteptăm la un regim staționar, după care o ușoară scădrere. Nu ne așteptăm la o scădere semnificativă a debitelor, așa cum s-a întâmplat în ultimele săptămâni”, a declarat directorul INHGA, pentru Știrile B1 TV.
Și directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorolgie, Elena Mateescu, a declarat că potrivit prognozei, este foarte posibil ca fenomenul de secetă să se mențină și în perioada următoare.
”Datele privind rezerva de apă din sol indică instalarea încă din luna iulie, foarte clăduroasă și sectoasă. Datele prognostice indică faptul că pentru prima decadă din august e posibil să avem valori de temperatură mai ridicate decât în mod obișnuit și precipitatii nesemnificative, astfel încât fenomenul de secetă să se mențină. Vorbim de fenomenul de secetă pedologică, culturile de porumb, floarea soarelui, fiind cu cerințe foarte mari de apă în sol. Vorbim despre o lună iulie, a treia cea mai călduroasă din 1961 și până în prezent și a patra cea mai secetoasă din 1961”, a declarat Elena mateescu într-o intervenție telefomnică pentru Știrile B1 TV.