Senatorul PSD Ioan Chelaru a depus un amendament la legea avocaturii care nu mai permite procurorilor să ridice înscrisuri, calculatoare, sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise ale avocaților, scrie Evenimentul Zilei.
Un alt amendament, depus tot de senatorul PSD Ioan Chelaru prevede că avocații nu răspund dacă nu denunță fapte de corupție despre care se află în exercitarea profesei. Aceștia sunt obligați să răspundă de fapte de corupție doar în cazurile de infracțiune cu violență sau terorism.
Raportul Comisiei Juridice cu aceste amendamente la legea avocaturii au ajuns în plen și urmează să fie votate.
Aceste modificări vin la scurt timp după cazul Dan Șova și a lui Victor Ponta, care au fost acuzati de corupție în vrea când activau ca avocați, probele fiind obținute în urma unor percheziții informatice.
“Acestea (percheziții informatice – n.r.) privesc anumite raporturi, nu poți să interzici confiscarea de înscrisuri în general. Se referă la raporturile dintre client și avocat, atâta timp cât nu și avocatul este suspect de comiterea unei infracțiuni. În prezent nu există niciun fel de protecție a avocatului, este foarte ușor ca avocatul să devină suspect numai prin faptul că asistă un suspect sau un învinuit. Și am vrut să fie clara o delimitare din acest punct de vedere și să asigur o protecție a avocatului care să își poată face profesia nu sub presiunea organului de urmărire penală. Dacă ulterior se constată că este complice la o infracțiune, fără nicio discuție. Eu nu vreau să protejez avocatul împotriva legii, eu vreau să protejez avocatul împotriva abuzurilor, atât. Perchezițiile nu se pot face decât în prezența decanului baroului sau a unui reprezentant al decanului baroului. Pentru că am nevoie de cineva neutru. Organul de urmărire penală vine și face percheziții în urma unui ordin și are un interes, învinuitul sau suspectul are un alt interes, și atunci este nevoie de un organ neutru care să asigure obiectivitatea acestor percheziții”, a declarat Ioan Chelaru, președintele Uniunii Juriștilor din România.
Întrebat dacă un caz cum a fost cel al lui Șova s-ar mai putea face, senatorul PSD a răspus că da, preizând că “nu se asigură protecția avocatului împotriva legii, ci împotriva abuzurilor.”
Uniunea Juriștilor din România a primit în 2014, de la Guvernul Ponta, statutul de organizație de utilitate publică, statut din care decurg o serie de avantaje financiare. Senatorul Chelaru a fost unul dintre avocații lui Sorin Ovidiu Vîntu și omul său de încredere.