Trei funcţionari de la ANAF sunt cercetaţi pentru compromiterea intereselor justiţiei şi favorizarea făptuitorului, după ce ar fi dat unei persoane cercetate informaţii despre probe, audieri de martori şi cereri de înscrisuri din dosarul de evaziune cu un prejudiciu estimat la 16,5 milioane de euro, scrie Mediafax.
Cei trei funcţionari ANAF sunt suspectaţi că ar fi divulgat unei persoane cercetate în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu estimat la 16,5 milioane de euro, mai multe date şi informaţii privind “data şi mijloacele prin care urmau a fi administrate anumite probe în prezenta cauză penală (audieri de martori, obţinerea de înscrisuri etc.), în scopul îngreunării efectuării urmăririi penale”.
Poliţiştii din Capitală au descins în această dimineaţă la o grupare de evazionişti care a prejudiciat statul cu peste 16 milioane de euro.
Suspecţii sunt acuzaţi că, în perioada 2009 – 2014, înregistrau în evidenţe contabile facturi fiscale false, precum şi alte documente fiscale dar care nu aveau la bază operaţiuni reale.
Anchetatorii vor duce la audieri 31 de persoane, în urma percheziţiilor care au loc în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova şi Vâlcea, într-un dosar în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Capitalei şi Parchetului Tribunalului Bucureşti.
“Din datele şi probele administrate în cauză rezultă presupunerea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2009 – decembrie 2014, bănuiţii înregistrau în evidenţele contabile facturi fiscale false, precum şi alte documente fiscale care nu aveau la bază operaţiuni reale, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale”, au precizat sursele citate.
Firmele şi persoanele vizate în acest dosar ar fi produs un prejudiciu bugetului de stat estimat la 16,5 milioane de euro, din care 7 milioane de euro prin evaziune fiscală şi 9,5 milioane de euro în urma săvârşirii infracţiunii de spălare de bani.
La percheziţii participă peste o sută de poliţişti de la Poliţia Capitalei, sub supravegherea Parchetului Tribunalului Bucureşti, cu sprijinul Inspectoratelor de Poliţie ale judeţelor Ilfov, Prahova şi Vâlcea. Acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română.