Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei (FSE) din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost reprezentată şi în acest an la Saptămâna Internaţională a profesorilor și a studenților, organizată de Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației de la Universitatea din Riga.
Într-o perioadă cu activități specifice promovării educației, capitala Letoniei, Riga, a găzduit simultan cea de-a paisprezecea ediție a conferinței internaționale pentru studenți “14th International Students Research Conferenc”e și cea de-a șasea ediție a “Săptămânii Internaționale a Profesorilor”, care a avut în acest an ca temă: Internationalization for Well-being, în perioada 11 – 15 mai 2015.
Şi, într-adevăr, activitățile propuse de organizatori au adus starea de bine educațională, prin internaționalizare fiind prezentate oportunitățile de cooperare europeană și internațională pentru studenții și profesorii celor 11 țări prezente la întâlnire.
Conferința “Internationalization for Well-being “a prilejuit sesiuni de prezentare a universităților participante de către cadrele didatice.
Din partea USV, au participat decanul Facultății de Științe ale Educației, conf. univ. dr. Otilia CLIPA, și lector univ. dr. Nadia Serdenciuc, care au prezentat bogata activitate de internaţionalizare academică a FSE din anul 2014, când au fost semnate mai multe acorduri Erasmus+ cu universități precum Universitatea din Klagenfurt (Austria), Universitatea din Riga (Letonia),
Universitatea Palacky (Cehia). Aceste acorduri oferă studenților și cadrelor didactice de la Facultatea de Științele Educației posibilitatea de a efectua misiuni Erasmus în aceste țări.
Beneficiind de sprijinul financiar, logistic şi academic al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, echipa studențească de la FSE a reprezentat la rândul său cu succes şcoala suceveană în cadrul 14th International Students Research Conference, susţinând lucrări de cercetare pe teme actuale din domeniul științelor educației.
Astfel, Monica-Ancuța Huțanu și Oltea Hrițcu, studente la Masteratul de Management al Instituțiilor Educaționale, au prezentat lucrări de cercetare specifice domeniului educațional, elaborate sub coordonarea conf. univ. dr. Otilia Clipa și a conf. univ. dr. Doina Schipor, şi s-au bucurat de aprecierile celorlalţi participanţi, cadre didactice şi studenţi, reprezentanți ai diferitor universități europene și americane, fiind clasate în topul celor mai bune 10 lucrări din peste 50 care au fost prezentate, după o evaluare riguroasă, care a utilizat un sistem de criterii clare și transparente.
Decanul Facultății de Psihologie, Pedagogie și Artă a Universității Latvia din Riga, Prof. univ. dr. Indra Odina, a solicitat lucrările studentelor sucevene pentru a fi publicate.
Premiul III și V care le-au fost oferite de organizatori studentelor de la USV demonstrează calitatea cercetării din domeniul educațional și eforturile pe care le investesc cadrele didactice în pregătirea studenţilor.
Această competiție la nivel internaţional oferă un feedback constructiv atât studenţilor, cât şi profesorilor, arătând care sunt tendinţele de cercetare în domeniu, deschizând oportunităţi de evoluţie ascendentă în plan academic şi de cercetare pentru toţi cei implicaţi.
Pe plan mai larg, participarea delegaţiei sucevene la aceste manifestări cu tradiție pe plan internațional a demonstrat pe plan mai larg faptul că şcoala din domeniul ştiinţelor educaţiei de la USV este competitivă pe plan naţional şi internațional, studenţii fiind încurajaţi, sprijiniţi şi promovaţi în sensul de a-şi folosi potenţialul maxim de care dispun.
Evenimentul internațional a avut un impact pozitiv în rândul studenților și a permis inițierea unor discuții și parteneriate între studenți pentru a realiza echipe internaționale de cercetare.