full screen background image

Şeful Poliţiei Rădăuţi, Eugen Rotaru: “Un clan se poate forma numai cu acordul puterii”

Fata in Fata rotaru     Nici în municipiul Rădăuți și nici la nivelul județului Suceava nu există clanuri organizate de infractori.

Comandantul Poliţiei Rădăuţi, Comisarul Șef Eugen Rotaru, este de părere că, atât timp cât la conducerea unui județ, a unui municipiu, cât și a poliției, există oameni integri, iar corupția este exclusă, nu se poate vorbi despre existența unor clanuri sau a altor organizații de tip mafiot.

La acest capitol a făcut referire la contrabanda cu țigări, având în vedere că ne aflăm în apropierea Frontierei de Stat, însă o numește “contrabandă simplă”, fără legătură cu grupuri sau clanuri organizate.

Mai multe despre acest subiect a spus Eugen Rotaru în emisiunea “Faţă în faţă”, realizată, miercuri, la Radio VIVA FM Rădăuţi.

Rotaru: “Aș vrea să destăinui, cu ocazia asta, un mare secret, pe care, de fapt, îl știe toată lumea, însă e categorisit ca și mare secret. Un clan funcționează atât timp cât la nivelul conducerii unui județ sau a unui municipiu există un măr putred. Deci, clanul nu poate funcționa atât timp cât există șef la poliție vertical, primar vertical, un prefect vertical. Deci, numai cu acordul puterii se poate forma un clan. De aici trebuie să trageți și concluzia că la nivelul Rădăuțiului există forță din punctul ăsta de vedere, deci clanurile nu există la noi din cauza asta. Ce aș putea să completez eu aici este, eu ştiu? – fenomenul de frontieră al nostru, cu traficul de țigări. Există fenomenul de frontieră, pentru că este inevitabil ca, la câțiva kilometri de zona unde sunt țigări cu 10% din valoarea unui pachet de țigări în România, să se erijeze de taxele vamale și să nu treacă țigările peste frontieră și să câștige bani ușor și ilicit în zona noastră și nu numai. Mulți și spre vestul Europei. Deci, există un fenomen care se numește contrabandă cu țigări, însă o contrabandă simplă. Fără clanuri, fără grupuri, și, în general, fără mafie. Deci, este o contrabandă continuă cu țigări, însă fără organizare de tip mafiot”.

În toamna anului trecut, cinci polițiști locali rădăuţeni au fost instruiți în cadrul unui curs de formare inițială pentru ordine publică și circulație rutieră.

Ulterior, Poliția Locală Rădăuţi a încheiat un protocol de colaborare cu Serviciul Rutier Suceava, astfel că polițiștii locali întâlniți în trafic sunt abilitati să dea amenzi și să aplice sancțiuni contravenționale șoferilor indisciplinați.

Rotaru: “Există un protocol între Poliția Locală Rădăuți și Serviciul Rutier Suceava, de cumulare a punctelor de amendă și a punctelor de penalizare în baza de date a nostră, a Poliției, în așa fel încât, cei de la Poliția Locală care aplică sancțiunea contravențională, punctele penalizare să fie cuantificate și, deci, să existe un feed-back între întocmirea procesului-verbal și efectul punitiv al procesului-verbal. Vă dați seama că, dacă nu era protocolul ăsta, ei scriau punctele de penalizare în van și nu erau contabilizate nicăieri. Ei, noi am făcut în așa fel încât să fie totul legal până la capăt. Așa că, dragi cetățeni ai Rădăuțiului, mare atenție că Poliția Locală este, din punct de vedere rutier, abilitată să dea sancțiuni contravenționale și vă rog să vă comportați ca atare vis-a-vis de Poliția Locală, care este la fel ca și Poliția Națională”.

Eugen Rotaru a precizat printre altele, şi care sunt competențele Poliției Locale, instituţie care se află în subordinea Primarului.

Rotaru: “Poliția Locală nu rezolvă petiții sau contestații. Nu intervine fără Poliția Municipală la orice fel de altercație, nu au voie singuri să intervină, deci, trebuie, obligatoriu, să ne cheme și pe noi. Singura latură unde pot acționa singuri sunt cei cinci abilitați pe poliție rutieră”.

În noaptea de Înviere, polițiștii vor fi prezenți la bisericile din zonă pentru a preveni infracțiunile din zonele aglomerate.
Întreg efectivul Poliției Municipale Rădăuți va fi mobilizat cu această ocazie, după cum a declarat Eugen Rotaru.

Este vorba despre polițiști în uniformă, dar și despre cei îmbrăcați în haine civile, care se vor deplasa atât la bisericile din municipiu, cât și la cele din localitățile limitrofe, asigurând paza și protecția cetațenilor care vor partcipa la slujba de Înviere.

Rotaru: “Avem un plan de măsuri foarte bine documentat. Avem lucrători în uniformă, care își vor face prezența mai ales în zona bisericilor cu mai mulți cetățeni, pentru ca n-o să mergem acolo unde sunt 10 -15 cetățeni, o să mergem la catedrală, o să mergem la Mânăstirea Bogdana, o să mergem la mânăstirile din zonă – Putna, Sucevița -, unde o să fie mai mult auditoriu. Avem patrule de Poliție Rutieră care vor patrula pe traseele principale, dinspre mânastiri, dinspre discoteci, pentru că, vă dați seama că, dacă sunt zile de sărbătoare, sunt dechise și discotecile, în special pentru a preveni consumul de alcool la volan și celelalte contravenții la regimul rutier. Și, avem a treia categorie de polițiști civili, care urmăresc infracționalitatea …. hoții de buzunare, să spun mai concret, care abia așteaptă o aglomerație ca să-și umple propriile buzunare cu bani. Și avem această categorie de polițiști civili, care sunt mai puțin detectabili”.

Tot în noaptea de Înviere, polițiștii vor avea grija ca lumea prezentă la biserici sa nu folosească petarde, ci doar artificii care fac parte din clasa I, adică cele permise de lege.

Comercianții au fost controlați în prealabil, iar poliția asigură populația că fenomenul care, în trecut, speria pe toată lumea, acum este practic inexistent.

Rotaru: “În ultima perioadă, cred că ați observat că nu mai este fenomenul care a fost, pentru că petardele sunt clasificate în IV clase, iar orice cetățean român poate cumpăra doar cele de clasa I, care sunt artificii. Clasele a II-a, a III-a și a IV-a sunt numai la îndemâna artificierilor și a acelor cetățeni care au un atestat în sensul folosirii acestor artificii și acestor petarde. În general, nefiind la îndemâna tuturor, nu pot fi comercializate, în consecință, foarte ușor, deci, sunt aproape inexistente. Ce găsim, ce vom găsi, nu are nimeni atestat de vânzare. Cel ce vinde trebuie să vină la noi și la Ministerul Muncii, instituțiile de la Ministerul Muncii care eliberează avizul. Deci, e clar că știm exact cine comercializează, dar să știți că, în general, în Rădăuți, nu sunt foarte mulți asemenea comercianți”.

Doina CRAIU

Radio VIVA FM Rădăuți

comments

comments