full screen background image

Bibliotecile din 12 comune sucevene nu funcţionează în condiţii optime

biblioteca comunala     Din cele 98 de comune din judeţul Suceava, doar 76 au biblioteci publice care funcţionează în condiţii optime.

Aşa se arată într-o informare a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, instituţie în subordinea Consiliului Judeţean Suceava, potrivit căreia, bibliotecile comunale din judeţ au în colecţie 810.000 de volume, deservesc o populaţie de circa 400.000 de locuitori, iar 39.000 de utilizatori beneficiază atât de serviciile tradiţionale de împrumut, consultare de carte şi presă, precum şi de servicii moderne de acces gratuit la internet, proiecte şi programe cultural-educative.

La finele anului trecut, respectivele biblioteci aveau în dotare 220 de computere, cele mai multe obţinute prin Programul „Biblionet”.

De asemenea, în cadrul acestui program, finanţat de Fundaţia „Bill&Melinda Gates” şi Microsoft Corporation, implementat în România prin Fundaţia „Irex”, câte două calculatoare au ajuns în bibliotecile comunale Todireşti, Adâncata şi Calafindeşti, iar cele din Solca şi Râşca au primit 650 de lei fiecare, în vederea dezvoltării de noi servicii. În ceea ce priveşte dotarea, conform informării amintite, aceasta s-a realizat, în principal, prin Biblioteca Bucovinei, de la diverse asociaţii şi persoane particulare.

Astfel, în 2014, 52 de volume au provenit din donaţii din SUA, 20 din Franţa, iar altele 1932 au făcut obiectul unor donaţii diverse.

Deşi de valori mici, achiziţii de carte din bugetele locale s-au făcut în comunele Fîntînele, Iaslovăţ, Calfindeşti, Bosanci, Breaza, Cîrlibaba, Rădăşeni şi Volovăţ.

Bibliotecile comunale din Todireşti şi Şerbăuţi au fost beneficiare ale Programului de granturi de carte „Book for youth” al Fundaţiei „Mereu aproape”, primind fiecare câte 1.000 de volume, pentru susţinerea activităţii pe care o desfăşoară.

Pe de altă parte, Biblioteca Bucovinei a creat serviciul „Biblioteca mobilă” care, prin intermediul Compartimentului de asistenţă metodică, pune la dispoziţia bibliotecilor din judeţ, un fond de aproape de 3.000 de volume.

Acest serviciu de împrumut oferă accesul liber la informaţie şi deservirea populaţiei cu documente care nu există în colecţiile bibliotecilor respective.

Ca urmare a acestui serviciu, anul trecut, 1.934 de utilizatori din 27 de biblioteci au beneficiat de împrumutul a 2.100 de unităţi de bibliotecă.

comments

comments