Atentatul de la Charlie Hebdo a stârnit poate cea mai aprigă și pătimașă dezbatere despre libertatea presei din ultimii ani. Libertate de exprimare sau libertatea de a jigni? Despre puterea cuvântului, toleranță și libertatea de exprimare au stat azi de vorbă matinalii Andrada și Călin cu profesorul universitar doctor Sorin Maxim la Facultatea de Istorie Geografie, Departamentul de Științe Umane Social Politice.
Prezent pentru prima oară la o emisiune de radio, domnul profesor a început discuția prin prezentarea ultimii sale cărți.
„Aș vrea să încep cu ultima carte, un manual numit simplu și modest „Elemente de logică și teoria argumentării”
Astăzi trăim într-o nouă eră. O eră declanșată de două procese corelate, matematizarea științelor și cibernetizarea.
Suntem, de fapt, în era logicii” a spus profesorul universitar Maxim.
În ceea ce privește puterea pe care o poate avea cuvântul, care poate fi folosit ca o armă, despre tot ceea ce a însemnat ecuația Charlie Hebdo, Sorin Maxim crede că:
„Evenimentul este mai mult decât șocant, debusolant, pentru tineri, în primul rând, comparabil cu atacul asupra turnurilor gemene. Și nu o să ne dăm seama de impact decât atunci când vor trece nu luni ci probabil ani. Se schimbă o stare de spirit. Fenomenul Eu sunt Charlie a avut un impact deosebit, cred că va avea un impact de aceeași măsură Eu nu sunt Charlie. Eu, sincer, mă situez undeva la mijloc, sunt un demiCharlie în sensul că responsabilitatea într-o astfel de situație trebuie privită din ambele părți.
Sigur, sub nicio formă nu putem fi de acord cu ceea ce s-a întâmplat la Paris și e de neînțeles cu ce fel de tineri avem de-a face.
Și cuvântul poate ucide. Transformarea iubirii în ură se face prin cuvânt” a conchis profesorul doctor Sorin Maxim.