Modificările legislative privind controlul judiciar, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, vor fi promovate de Guvern prin ordonanţă de urgenţă, ministrul Justiţiei precizând că soluţia a fost convenită în discuţia avută, marţi, cu membrii CSM, Înaltei Curţi de Casaţie şi Ministerului Public.
“În urma întâlnirii pe care am avut-o ieri cu reprezentanţii CSM-ului, Înaltei Curţi şi Ministerului Public, am ajuns la concluzia că soluţia ar fi ordonanţa de urgenţă”, a anunţat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Marţi, premierul Victor Ponta afirma că modificările vor fi promovate prin proiect de lege, nu prin ordonanţă de urgenţă, deoarece există suficient timp pentru a fi aprobate şi de Parlament în actuala sesiune, din luna decembrie.
Miercuri, în şedinţa de guvern, Ponta a afirmat că ministrul Justiţiei a prezentat proiectul sub formă de ordonanţă de urgenţă “ca să nu intrăm în vacanţa parlamentară”, actul normativ urmând să fie aprobat miercuri şi să intre în vigoare.
Curtea Constituţională a stabilit, joi, că articolele din noul Cod de procedură penală care reglementează modul de aplicare a controlului judiciar şi a controlului judiciar pe cauţiune sunt neconstituţionale, pentru că restrâng libertatea individuală, libera circulaţie şi viaţa intimă, iar Direcţia Naţională Anticorupţie a arătat că sunt necesare modificări printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.
Pemierul Ponta a afirmat, marţi, că Guvernul va promova modificările legate de controlul judiciar, dar printr-un proiect de lege, nu ordonanţă de urgenţă, deoarece este o problemă a Parlamentului în ansamblu, nu doar a majorităţii, şi este timp pentru a fi adoptate în actuala sesiune.
“Nu cred că este o problemă a majorităţii parlamentare, cred că este o problemă a Parlamentului în ansamblu, pentru că acel articol a fost adoptat de către Parlament. Curtea Constituţională a solicitat modificarea, am discutat cu ministrul Justiţiei ca mâine să vină în Guvern cu modificarea, după care Parlamentul are timpul necesar în această sesiune să o şi adopte”, a spus Ponta.
El a precizat că modificările nu vor fi promovate de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă, ci printr-un proiect de lege, deoarece “este timp” şi există un acord politic din partea tuturor grupurilor parlamentare.
“Este timp, Parlamentul lucrează cel puţin până în data de 23”, a spus Ponta.
Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a venit marţi dimineaţa la Guvern pentru a discutat cu ministrul Justiţiei despre recenta decizie a Curţii Constituţionale privind controlul judiciar, surse oficiale declarând atunci că ministrul a avut la el, în timpul discuţiei, proiectul unei ordonanţe de urgenţă care să aducă modificări în domeniu înainte de publicarea deciziei CC.
La Guvern s-a aflat şi premierul Victor Ponta, care a rămas însă într-o întâlnire cu experţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene.
“Discuţia dintre oficialul american şi ministrul Justiţiei s-a concentrat asupra efectelor recentei decizii a Curţii Constituţionale privind controlul judiciar. Ministrul a avut la el textul ordonanţei de urgenţă prin care se va interveni în acest domeniu”, au arătat sursele.
Joi, plenul Curţii Constituţionale a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede şi durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri.
“Caracterul excepţional al măsurilor preventive, care implică restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, impune caracterul temporar, limitat în timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a reţinut că normele de procedură penală care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune pentru perioade nelimitate contravin exigenţelor articolului 53 din Constituţie”, se arată în decizia CC.
Judecătorii CC au stabilit, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale dispoziţiile articolelor 211 – 217 din Codul de procedură penală, care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune.
Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Satu Mare.
Direcţia Naţională Anticorupţie propune ca măsura controlului judiciar să fie dispusă pentru 60 de zile şi prelungită succesiv pentru aceeaşi perioadă, dar nu mai mult de doi ani, solicitând ministrului Justiţiei să fie făcute aceste modificări legislative, după decizia Curţii Constituţionale.
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a transmis o scrisoare ministrului Justiţiei, în care susţine necesitatea unei intervenţii legislative urgente care să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală referitoare la controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune şi să reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri, procedura şi durata maximă pentru care pot fi prelungite
În opinia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, controlul judiciar ar trebui să fie dispus pentru o perioadă de 60 de zile şi prelungit succesiv pentru aceeaşi perioadă, iar durata totală a măsurii preventive să nu depăşească doi ani.
În scrisoarea transmisă ministrului Justiţiei, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie notează că adoptarea recentei decizii poate da naştere unor vulnerabilităţi în cauzele penale aflate în curs şi în care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Astfel, există riscul ca inculpaţi a căror libertate de mişcare a fost restrânsă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi să părăsească teritoriul ţării, îngreunând astfel desfăşurarea procesului penal.
“Având în vedere că pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie există mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de săvârşirea unor infracţiuni grave şi care beneficiază de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea în rândul publicului impresia că inacţiunea autorităţilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la răspunderea penală”, se mai arată în comunicatul citat.
Procurorul şef al DNA apreciază că modificările ar trebui adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.