În Serbia, patru sate în care locuiesc în mare parte români sunt izolate, cu toate că a trecut o săptămână de la inundaţii. În unele zone, apele nu se retrag din cauza digurilor, în alte părţi s-au rupt podurile şi nu se poate merge decât cu barca. Oamenii sunt disperaţi, nu au apă, alimente de bază şi nici medicamente. Ei cer ajutor şi Guvernului României.
„Aici erau căși, unde a trait lumea. Toată partea asta este sub apă acum”, spune un localnic.
La o săptămână de la inundaţiile care au lovit Serbia, satul Graboviţa este aproape acoperit de ape. Digul, construit ca să protejeze localitatea în cazul revărsării Dunării, împiedică scurgerea apelor. Peste 150 de case au fost acoperite de puhoaie. În anumite zone se mai vede doar acoperișul caselor.
Oamenii şi-au pierdut case, animale, maşini.
„Atât de repede a venit apă aia, până în brâu, abia am ieşit pe fereastră de am scăpat vii. Că dacă nu ne-ar fi înecat şi pe noi”, povestește o localnică.
„Când am văzut că merge apa în deal noi am plecat şi noi să scotem şi nu ştiam pe ce să punem mâna”, povestește un bărbat.
„Multe animale, multe vite. Şi asta o să vedem când o să se tragă apă că nu ştim ce a rămas prin căşi, ce a rămas prin curte la lume”, spune un altul.
Amărâţi şi chinuiţi, oamenii se plâng că nu-i ajută nimeni:
„(Reporter: Ce ați primit până acum?) O pâine și o conservă și un litru și jumate de apă. Cu ce sa trăim? Nu putem să ne scaldam, nu putem apa sî o bem”, spune o femeie cu lacrimi în ochi.
Stevan Dodorovici, primarul localitășii Grabovița, spune că e nevoie de medicamente, apă, pâine, conserve, dar și de produse de curățeni și cizme.
Probleme sunt şi în localitatea Milutinovaț, un mic sat din zona Kladovo. Dragișa Stanoievici, primarul localității, spune că se poate circula numai cu bărcile și cu șalupele.
Oamenii cer ajutor de la Guvernul României.
„Nu puteau trăi doi inși pe o conservă, pe o pâine patru inși sau pe un litru de apă pe zi”, spune Tihan Matasarevici, președintele Asociației Tradiția Culturală a Românilor „Dunărea” din Kladovo.
În cele patru localităţi izolate trăiesc peste 2.500 de oameni, majoritatea etnici români.
Leave a Reply