Legea amnistiei va fi scoasă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi va rămâne în dezbatere publică, alături de legea lobby-ului, până la 1 februarie, a anunţat luni preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, înainte de şedinţa BP a PSD.
“Amnistia o retrimitem la comisie şi va fi în dezbatere publică, aşa cum este şi Codul de conduită, până la 1 februarie. (…) Din discuţia cu cei de la ambasade, toată lumea şi-a dat seama că este un proiect normal şi el este în dezbatere publică. De aceea l-am şi oprit de la votul final. Ca să fie în dezbatere publică, să vadă toată lumea că nu este nicio chestie ilegală. (…) Totul a fost transparent. Aşteptăm ca opinia publică, cei care sunt interesaţi, să ne spună care sunt amendamentele şi care sunt nemulţumirile pe care le au la acest proiect şi la celelalte în dezbatere”, a spus acesta.
Zgonea a reamintit că la data de 1 februarie va intra în vigoare şi noul Cod penal, adăugând că se au în vedere noi modificări prin care parlamentarilor şi şefului statului să le fie aplicate sancţiuni mai drastice.
“Codul penal este punerea în aplicare a unei decizii CCR, a jurisprudenţei cu prevederile pe care noi suntem obligaţi să le vedem în Codul penal, care intră în vigoare de la 1 februarie. Boc nu a fost în stare să îl promoveze şi a prorogat întotdeauna termenul de aplicare. Îi dăm drumul acestui nou Cod penal şi dorim pentru deputaţi, senatori şi pentru preşedintele statului sancţiuni mai dure şi un capitol separat. Vrem ca orice funcţionar public să nu fie asimilat senatorului şi deputatului. De trei ani de zile discutăm, dar în actualul Cod penal nu am putut promova aceste aspecte pentru că a fost făcut prin asumarea Guvernului. (…) Aşteptăm decizia CCR şi o vom respecta. Noi nu putem să supunem dezbaterii publice o decizie a Curţii şi nici nu putem să o punem să fie pe site-ul Camerei Deputaţilor, ci trebuie să o aplicăm”, a mai spus Zgonea.
Totodată, acesta a susţinut că preşedintele Traian Băsescu încearcă, prin ultimele sale declaraţii, să “blocheze Parlamentul”, întrucât acesta a început deja campania electorală pentru alegerile europarlamentare.
“Traian Băsescu doreşte cu tot dinadinsul să blocheze Parlamentul. (…) Preşedintele putea să cheme liderii grupurilor politice parlamentare, cei doi preşedinţi de Cameră, să retrimită legile către Parlamentul României şi să explice unde crede domnia sa că s-a încălcat Constituţia şi unde am atacat statul de drept şi exista o dezbatere publică normală, fără să atace Parlamentul. (…) Văd că preşedintele Traian Băsescu a început campania pentru alegerile europarlamentare. E o bătălie politică”, a conchis acesta, adăugând că USL rămâne dispus dialogului şi discuţiei cu preşedintele Traian Băsescu cu privire la legislaţia pe care Parlamentul o promovează
Leave a Reply