Doza de educaţie (DDE) – Am tot făcut apologia necesității de a fi prezenți activ și cu sens în viața celor pe care îi considerăm importanți în existența noastră. Fie că vorbim de cei mai mici, fie de cei mari, fie că vorbim de cei care ne fac viața mai frumoasă acasă, fie că e despre cei cu care interacționăm zilnic la serviciu. Să fii prezent încă de la primele ore, arătând prin cuvinte și acțiuni că îți pasă și că te implici. Cu toate astea, pare-se că li se întâmplă unora, tocmai pentru că sunt prezenți zilnic, să simtă că prezența lor nu mai este la fel de apreciată.
Zilele trecute, îmi povestea o colegă că implicarea ei zilnică a început să fie o atât de mare obișnuință pentru ceilalți, încât pare să nu mai conteze, pentru că nu-i așa, excepțiile sunt remarcate de cele mai multe ori și nu ceea ce se întâmplă cu regularitate. Și se gândea dacă n-ar fi cazul să o lase mai moale.
Ascultând-o, mi-a venit iar în minte discuția aceea din sălile de curs ale facultății, legată de motivație. Cea care este motorul tuturor acțiunilor noastre. Motivație care este la începuturi condiționată din exterior, pentru ca mai apoi, în timp și anumite contexte, să se transforme în motivație internă.
Atunci când validările celorlalți sunt motorul acțiunilor noastre, e clar că motivația, venind dinafară, e destul de greu de controlat. Atunci când plăcerea resimțită în timpul unei acțiuni e motorul, lucrurile sunt mai simple, căci din interior vine energia.
E clar că cele două tipuri de motivație sunt interdependente și proporțiile lor variază semnificativ în funcție de context. Și mai cred că sunt prea puține comportamentele activate exclusiv intern sau extern, indiferent de nivelul de cultură, pasiune, competențe.
Drept care atunci când suntem înconjurați de oameni de care ne pasă, ar fi potrivit să fim mai atenți la eforturile lor, care vin la pachet și cu nevoile lor, indiferent de cât de pasionați și implicați din motive… interne ar părea. Iar dacă validarea și aprecierea a ceea ce fac pot aduce plus de bucurie și energie, cred că merită investiția din partea tuturor celor cărora ne pasă.
Așadar, nu uitați astăzi să apreciați normalitatea oamenilor care fac zilnic, chiar dacă v-ați obișnuit cu ea.
prof. Maria Adriana Nichitean