full screen background image

Simpozion Științific dedicat Principesei Olga Sturdza, la Miroslava

Luni, 21 octombrie 2024, a avut loc cea de-a III-a ediție a Simpozionului Științific „Principesa Olga Sturdza – O viață în slujba lui Dumnezeu și a Patriei”.

Organizatori au fost Primăria Comunei Miroslava și Liceul Tehnologic Agricol „Olga Sturdza” Miroslava, instituția de învățământ fiind și gazda manifestării.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național al României (interpretă: Alexandra Bedreag) și cu un scurt mesaj din partea primarului Dan Niță.

„Anual organizăm o manifestare culturală dedicată Principesei Olga Sturdza, cea numită și „mama orfanilor de război”. Datorită eforturilor depuse, a reușit să salveze de la foamete și să educe sute de mii de copii rămași orfani din cauza Primului Război Mondial și a bolilor, stând la baza creării sistemului de asistență socială din România. Încercăm să recuperăm și să onorăm trecutul nostru și al strămoșilor noștri care au realizat lucruri frumoase pentru Comuna Miroslava. Fără îndoială că Olga Sturdza ocupă un loc de frunte în această galerie de personalități, dacă nu chiar primul loc. Este absolut firesc să o cinstim așa cum se cuvine!”, a declarat primarul Dan Niță.

Programul a inclus scurte prezentări susținute de:

– prof. Dumitru Constantin (Dan) Bunea, fost director al liceului: Olga Sturdza – reprezentantă a elitei doamnelor române;


– prof. Violeta Pădurariu, doctorand în istorie: „Olga Sturdza – Biografia unui artist”;


– ing. Petrică-Iulian Foca, reprezentant al Consiliului Județean: prezentarea proiectului de reabilitare a Palatului Sturdza;


– dr. ist. Cătălin Botoșineanu, fost director al Arhivelor Naționale Iași: importanța rolului jucat de Olga Sturdza în crearea sistemului de asistență socială din România.

La manifestare au mai participat: viceprimarul Silviu-Ionuț Ghenghea, consilieri locali, directorii școlilor gimnaziale din comună, actuali și foști profesori și elevi ai liceului, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și mass-media, moderatorul evenimentului fiind prof. dr. Mihai Cantemir, directorul instituției gazdă.

Evenimentul a mai inclus o miniexpoziție cu imagini, fotografii și documente privind viața și activitatea Principesei Olga Sturdza și a fost precedat de slujba parastasului la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Miroslava (săvârșită de pr. paroh Narcis Rășcanu).

Citeşte şi: https://vivafm.ro/2024/10/15/servicii-publice-miroslava-si-a-extins-parcul-de-utilaje/

comments

comments