full screen background image

PRI: Protest contra războiului din Vietnam (1969)

Pe repede înapoi (PRI) – Jumătatea lunii octombrie ne aduce în atenție rememorarea unui eveniment cu caracter pacifist.

Mai exact, pe 15 octombrie 1969 avea loc la Washington un protest gigant la adresa războiului din Vietnam.

Nu mai puțin de 250.000 de oameni participau la acel miting în care atrăgeau atenția că soldații americani trebuie să se întoarcă cât mai repede acasă.

Intervenția americană în războiul din Vietnam începuse cu 4 ani înainte și făcuse mii de victime în rândul armatei, așa încât sentimentul omului de rând era de respingere a implicării pe un alt continent.

În fond, războiul dintre Vietnanul de nord comunist și cel de sud capitalist a fost alimentat de Uniunea Sovietică și China pe de o parte și de Statele Unite, de cealaltă parte, fiecare tabără având interesul să-și extindă sferele de influență.

Revenind la protestul din Washington de pe 15 octombrie 1969, interesant este că președintele RICHARD NIXON intenționa cu un an înainte să se retragă din conflict, dar căuta să facă acest lucru cu un minim de pierdere de prestigiu.

Imaginile cu masacrele în rândul populației civile și cu distrugerile uriașe din Vietnam au intensificat acțiunile pacifiste la care s-au raliat numeroase personalități americane din domenii precum cinema, muzică și sport, așa încât impactul protestelor a fost deosebit.

Președintele NIXON avea să-și pună în practică politica de retragere treptată din Vietnam, acțiune încheiată în totalitate în 1973.

An care a marcat și renunțarea la serviciul militar obligatoriu în Statele Unite.

comments

comments