Doza de educaţie (DDE) – Citeam zilele trecute un studiu despre tinerii din zilele noastre. Un studiu făcut de o firmă de consultanță în resurse umane, care surprinde atât punctele forte, cât și pe cele slabe ale tinerei generații.
Din când în când noi, educatorii, e bine să mai tragem cu ochiul la astfel de studii care fac o diagnoză a celor care au ieșit de pe băncile școlii și au intrat în tumultul vieții de angajat.
Și asta pentru că ceea ce se vede în comportamentul de la serviciu este efectul celor mai bine de 12 ani de școală și și mai mulți ani petrecuți în familie. Haideți să vedem care ar fi trăsăturile de caracter pe care le demonstrează tinerii de astăzi, conform acestui studiu: ambiția scăzută, prudența, rezistența scăzută la stres.
Sunt doar câteva dintre caracteristicile care îi reprezintă pe tinerii din „generaţia digitală“ (tinerii angajaţi până în 29 de ani).
Pe de altă parte, aceeași tineri comparați cu alte generații, sunt mai flexibili și mai rapizi în trecerea de la o sarcină la alta sau de la un proiect la altul, chiar dacă sunt mai puţin muncitori şi conștiincioși.
Totodată, pe lângă rezistenţa la stres scăzută, pe tinerii debutanţi în carieră îi caracterizează şi instabilitatea emoţională. Astfel, ei au abilitatea de a face faţă sarcinilor care le revin, dar nu neapărat într-un mod calm. Ei ar putea abandona mai repede o sarcină dacă nu le sunt foarte clare responsabilităţile pe care le au.
Cam ce ne transmit rezultatele acestui studiu? Că este necesar să fim mai atenți la educația emoțională a copiilor, viitori tineri și adulți.
Iar a-i educa emoțional nu înseamnă a-i ține departe de emoții de tot felul, departe de ambiguitate, de stres sau departe de provocări. Pentru că acestea sunt de fapt cele care contribuie semnificativ la formarea lui și îl pun în situația de a-și dezvolta abilități de viață necesare…
A-i educa emoțional pe copii înseamnă de cele mai multe ori să le fim facilitatori, lăsându-i să experimenteze și doar atunci când nu știu să îi îndrumăm cu răbdare.
Cu răbdarea pe care ne-am dori să o vedem și la ei peste ani buni.
prof. Maria Adriana Nichitean