full screen background image

Doza de educaţie: Dilemă de 15 august

Astăzi este una dintre marile sărbători creștine, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Mărie Mare. O sărbătoare frumoasă, dar ușor nostalgică pentru că ne duce cu gândul la faptul că anotimpul vacanței este pe ducă și se apropie cel în care revenim pe băncile școlii.

Pe 15 august, peste 2 milioane de români își serbează onomastica. Dar cum mai există o sărbătoare religioasă cu același nume, cea a nașterii Fecioarei Maria de pe 8 septembrie, mulți suntem în dilemă dacă să facem sau nu urări celor care-i poartă numele… acum, sau în prima lună a toamnei.

Conform tradițiilor bisericii, 15 august este o zi de mare bucurie, cea mai importanta pentru cinstirea Maicii Domnului, căci Ea a adormit și a înviat, simbolizând învierea muritorilor de rând atinși de Divinitate. Așa că nu e altă zi mai potrivită de a fi alături de cei dragi măcar în cuvinte, dacă nu altfel.

Un preot spunea că cea mai frumoasă urare ar fi ,,Să porți numele Sfântului cu dragoste și demnitate!”, dar cred că indiferent de felul în care o veți formula, va fi primită cu bucurie.

În satul românesc existau o sumedenie de tradiții legate de această zi și cum multe dintre ele s-au pierdut în timp, n-ar fi rău a le aminti: ciobanii coborau oile de la munte, femeile împărțeau la biserică struguri, prune si faguri de miere, bărbații își schimbau pălăria cu căciula. Era interzis scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispa casei.

Dar cum destul de mulți viețuim la oraș, tot ce ne rămâne de făcut în tradiția acestei zile este să fim darnici. Dacă nu cu fructele și fagurii de miere, măcar cu gândurile bune îndreptate spre ceilalți și eventual cu urările adresate celor care poartă numele Sfintei. Căci așa cum v-am spus, nu veți greși făcându-le și pe 15 august și pe 8 septembrie.

Închei, urându-le celor care poartă numele Sfintei să vă fie bine! În orice vă propuneți! Iar dacă veți consuma și o doză de educație zilnic, creșteți șansele stării de bine!

prof. Maria Adriana Nichitean

 

comments

comments