full screen background image

PRI: Începe construcţia Casei Republicii (1984)

Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi vorbim despre un proiect de mari proporții pe care președintele NICOLAE CEAUȘESCU a ținut neapărat să-l pună în practică într-o perioadă cu un scăzut nivel de trai pentru români.

Pe 25 iunie 1984 începeau lucrările de construcție la Casa Republicii și la bulevardul Victoria Socialismului din București.

Dorința conducerii comuniste a fost reconfigurarea Capitalei printr-un edificiu uriaș, care să scoată în evidență forța creatoare a poporului român, după cum scria presa vremii.

În acea zi, NICOLAE și ELENA CEAUȘESCU vărsau primele canciocuri cu ciment la temelia edificiului, în aplauzele muncitorilor și militarilor aduși să-i ovaționeze.

De fapt, dărâmarea vechilor imobile și amenajarea șantierului începuseră cu 3 ani înainte, dar pe 25 iunie 1984 a fost considerat momentul potrivit pentru vizita înalților oaspeți.

Casa Republicii (sau a Poporului, cum a mai fost numită) a fost proiectată de o tânără arhitectă, ANCA PETRESCU, care a avut o viziune de mari dimensiuni.

Cu o înălțime de 86 de metri și o structură asemănătoare sub nivelul solului, Casa Republicii este a doua clădire din lume, după Pentagon, în ceea ce privește volumul.

Schimbarea regimului politic în 1989 a transformat Casa Republicii în Palatul Parlamentului, dar lucrările de construcție și de amenajare au continuat, valoarea actuală a edificiului depășind 3 miliarde de euro.

Bogdan Diaconiţa

comments

comments