Parchetul European a efectuat, joi, 18 aprilie, percheziții în mai multe locații, inclusiv în instituții publice, în județul Botoșani, în cadrul unei anchete privind o fraudă în valoare de 160 000 EUR care implică fonduri UE menite să sporească capacitatea de inserție profesională a tinerilor.
Perchezițiile au fost efectuate la domiciliul unui funcționar public, la trei foști funcționari publici și la domiciliile altor șase persoane implicate în presupusa activitate infracțională; la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani și la sediile celor cinci organizații care au primit subvențiile. Douăzeci de persoane, atât suspecți, cât și martori, vor fi aduse la sediul unității de poliție pentru a fi interogate.
Bani încasați cu declarații false
Potrivit anchetei, între 2018 și 2021, suspecții au obținut mai multe granturi legate de proiecte care ar sprijini tinerii să își sporească capacitatea de inserție profesională, să găsească o ucenicie sau un stagiu și să îi ajute să acceseze piața muncii. Toate granturile au fost finanțate din Fondul social european (FSE), iar suma totală obținută a fost de 160 000 EUR.
Se consideră că suspecții au depus documente cu date incorecte la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani pentru a fi eligibili pentru subvenții. Se susține că funcționarii Agenției de Ocupare a Forței de Muncă au ajutat organizațiile care își desfășoară activitatea în sectorul formării profesionale să completeze cererile de subvenții și, în cele din urmă, să le primească.
Potrivit dovezilor, proiectele nu au fost realizate și nu au avut loc cursuri de formare pentru a spori capacitatea de inserție profesională a tinerilor.
”De la sediul AJOFM Botoşani au ridicat documente care au stat la baza finanțării locurilor de muncă vacante atât din fonduri europene cât și din bugetul asigurărilor pentru șomaj din perioada 2018-2021. Angajații instituției au dat curs solicitării și au pus la dispoziție cu promptitudine toate documentele cerute. Se fac verificări cu privire la 3 agenți economici care au beneficiat de subvenții.
Facem precizarea că, la acest moment, nu suntem abilitați să oferim mai multe informații din dosar pentru a nu împiedica buna desfășurare a activității organelor de cercetare.” a transmis directorul AJOFM Botoșani, Anca Apăvăloaie.
Perchezițiile au mobilizat zeci de ofițeri de poliție din cadrul Brigăzii de Criminalitate Organizată Suceava și Inspectoratul Jandarmeriei Române – Jandarmeria Română – Inspectoratul Județean de Jandarmi Botoșani.
EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.