Doza de educaţie (DDE) – Mi se întâmplă de multe ori în discuțiile cu alți profesori să aud faptul că sistemul nostru de învățământ e ca la nimeni alții. Că doar la noi profesorii sunt prea puțin respectați și îngropați de hârtii, că doar la noi elevii sunt prea puțin interesați de învățătură, că doar la noi părinților le-a crescut prea lung nasul de și-l bagă adesea în treaba profesorului.
Și părinții au același sentiment de unicitate a școlii românești, afirmând că doar la noi profesorii fac prea puțin dar dau prea multe teme, că doar la noi se fac prea multe evaluări, că doar la noi copiii n-au timp de copilărie.
Credința aceasta că suntem unici e una îndreptățită. Suntem unici la nivel individual și colectiv. Doar că dacă ai ocazia să călătorești și să vizitezi școli în afară, să stai de vorbă cu profesori, elevi și părinți de pe alte meleaguri, vei constata că nici acolo nu există îndoială în privința unicității și a multitudinilor de probleme. Ele sunt altfel formulate, dar conținutul în mare este același. Adică nu există sistem de învățământ foarte apreciat de cei trei actori mai sus amintiți, cam nicăieri.
Dovadă stă și existența anunțului de la avizierul unei școli din Portugalia, adresat părinților, despre care mulți am aflat dindistribuirile unei postări de pe rețelele de socializare. În acest anunț ce i-a întâmpinat pe părinți la intrarea în școală, li se reamintea că prima responsabilă de educația copiilor este familia. Ei îi revine misiunea de a-l educa pe copil să fie punctual, harnic, respectuos, organizat, cu maniere și prietenos. Școlii îi revine misiunea de a-l învăța altceva: limbi, matematucă, istorie, geografie, fizică, chimie, etc.
Anunțul acesta ce ne spune?! Că nici prin alte părți elevii nu sunt prea demni de laudă în privința felului în care tratează școala, că nici prin alte părți profesorii nu sunt cei mai mari fani ai părinților pe care îi consideră nițel uituci, că sunt multe lucruri care nemulțumesc și prin școlile din afară.
Mă întreb însă cum au reacționat părinții de acolo la citirea anunțului. Pentru că la noi, parte dintre părinți, cum au citit povestea din postare, chiar dacă nu le era adresată direct, au și reacționat. Uitând să fie respectuoși, organizați, cu maniere și prietenoși. Și-au aruncat mingea de partea cealaltă a fileului, îndemnându-i – într-o manieră nu foarte elegantă – pe profesori, să fie primii punctuali, harnici, respectuoși, organizați, cu maniere și prietenoși. Ca într-un meci de volei, în care mingea zboară deasupra fileului, acuzele au zburat de o parte și alta.
La astfel de meciuri asistă însă adesea chiar cei care ar trebui să aibă ceva de învățat, privind spre adulți. Și poate acesta e unul dintre motivele pentru care elevii noștri par mai puțin punctuali, harnici, respectuoși, organizați, cu maniere și prietenoși decât alții.
prof. Maria Adriana Nichitean