A mai rămas puţin până la trecerea la ora de iarnă, care va avea loc în noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie. Ceasurile se dau înapoi cu o oră, iar ora 4:00 devine ora 3:00. În aceste condiţii, ultima zi de duminică din luna octombrie va fi cea mai lungă din acest an, având 25 de ore.
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade logitudine apare o oră în plus. Astfel, numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, în sens pozitiv către est.
Când a instaurat România acest sistem
România a decis să adopte acest sistem al schimbării orei în anul 1932. Atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Acest lucru a rămas valabil până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost valabilă, după 36 de ani revenindu-se la acest procedeu. România a semnat convenţia în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat de celelalte ţări ale Uniunii Europene.
Citeşte şi: https://vivafm.ro/2023/10/26/sinestezia-revine-la-iasi/