Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 28 iunie a consemnat un fapt determinat de războiul din Balcani și care avea să genereze o nouă realitate geostrategică.
În anul 2001, fostul președinte sârb SLOBODAN MILOȘEVICI era deferit Tribunalului de la Haga, sub acuzația de crime împotriva umanității.
În vârstă de 60 de ani atunci, el era făcut răspunzător pentru încălcarea Convenției de la Geneva și pentru uciderea unei părți a populației în războaiele din Bosnia-Herțegovina, Croația și Kosovo.
Practic, în acea vreme, fosta Iugoslavie parcurgea un iremediabil proces de divizare, fostele republici separându-se pe rând de Federație, unele pe cale armată.
Apărătorii lui MILOȘEVICI consideră că el a luptat pentru menținerea unității teritoriale, în timp ce criticii l-au făcut răspunzător de efectele tragice ale confruntărilor violente.
Dar dorința de independență a croaților, muntenegrenilor și slovenilor a fost mai mare, iar sprijinul extern din partea comunității europene s-a dovedit hotărâtor.
De altfel, verdictul anchetatorilor crimelor de război a fost neiertător: Serbia a fost o bandă de criminali în care MILOȘEVICI a fost liderul, asta deși implicarea lui nu a putut fi dovedită în toate masacrele de care a fost făcut răspunzător.
Țările vest-europene au aplicat liderului sârb nu numai lovituri militare dure, ci și sancțiuni economice repetate, care au dus rapid la distrugerea infrastructurii și la scăderea nivelului de trai al populației.
În aceste condiții, MILOȘEVICI s-a recunoscut învins, dar situația era departe de a se calma – conflictele etnice (ținute în frâu de foștii lideri comuniști) izbucneau cu o putere care aproape că făcea imposibil dialogul diplomatic, singura metodă de răspuns fiind cea a armelor.
Și – ca o ironie a soartei – după ce a pierdut puterea, președintele a fost arestat chiar de autoritățile țării sale pentru corupție și abuz de putere, după care a fost extrădat în custodia Națiunilor Unite.
De la momentul 28 iunie 2001 cu Tribunalul de la Haga, SLOBODAN MILOȘEVICI avea să mai trăiască încă 5 ani, sfârșind în închisoare cu două zile înainte de aflarea verdictului.
Deși suferea de mai multe boli, condițiile exacte ale decesului nu au fost nici acum elucidate pe deplin.
Bogdan Diaconiţa