Pe repede înapoi (PRI) – Ziua de 22 iunie are o rezonanță aparte în istoria recentă a românilor, deoarece a marcat pregătirea unui eveniment care ne-a schimbat destinele.
În anul 1995, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Paris, țara noastră depunea oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană, după ce semnase Acordul European care instituia o asociere între România şi Comunitatea Europeană.
Atunci se făceau practic primii pași pentru includerea României în cel mai important conglomerat politico – militar la nivel mondial, dar derularea ulterioară a evenimentelor merită consemnată.
În 1998, Comisia Europeană publica primul raport de țară privind procesul de aderare, iar un an mai târziu Consiliul European decidea începerea negocierilor de aderare cu 6 ţări candidate, printre care şi România.
Apoi, în 2002, Consiliul European adopta foile de parcurs pentru România şi Bulgaria.
Realitățile politice și economice prea puțin favorabile au făcut, însă, să mai treacă doi ani pentru ca țara noastră să beneficieze de confirmarea politică a încheierii negocierilor de aderare.
Raza de speranță avea să vină în 2005, atunci când președintele TRAIAN BĂSESCU semna tratatul de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Luxemburg.
Iar după încă 2 ani, în 2007, România devenea stat membru al Uniunii Europene.
Așadar, de pe 22 iunie 1995, când țara noastră depunea oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană și până la materializarea acestui deziderat au trecut 12 ani.
O perioadă care nouă ni se poate părea îndelungată, dar care, la nivel istoric, este infimă.
Bogdan Diaconiţa