„Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”, se stipulează în articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Având în vedere acest drept și recomandarea adoptată în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a proclamat, în anul 1993, data de 3 mai „Zi Mondială a libertății presei”.
Cu prilejul acestei zile, în continuarea Săptămânii Naționale a Bibliotecilor, având în vedere activitatea de ziarist a lui Mihai Eminescu, în data de 3 mai 2023, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează o serie de activități.
Începând cu ora 12.00 în „Sala Portaluri” a Memorialului, va avea loc vernisajul expoziției „Presa anilor 1850-1950”.
Expoziția cuprinde reproduceri din presa secolului al XIX-lea și publicații din „Fondul Documentar Ipotești”: „Telegraphulu”, „Epoca”, „Albina Pindului”, „Bucimul Romanu”, „Curierul de Iassi”, „Informatorul”, „Scrinciobul”, „Columna lui Traianu”, „Binele Publicu”, „Dorobantul”, „Romanulu”, precum și numere ale ziarului „Timpul”, din perioada în care Eminescu a fost redactor aici. Vor fi expuse, în original, numerele „Convorbirilor Literare”, apărute între anii 1881-1882.
În expoziţie sunt încadrate obiecte care reflectă activitatea tipografică, aparținând patrimoniului Memorialului Ipoteşti și colecționarului Costică Adam.
În aceeași zi, va avea loc dezbaterea „Jurnalismul de ieri / jurnalismul de azi”, avându-i ca protagoniști pe Liviu Apetroaie, Traian Apetrei și George Lazăr.
Vă recomandăm să citiți și:
ICOPROF-BT-R: viitori absolvenți informați despre serviciile AJOFM