full screen background image

Simpozionul internațional “Cucuteni 5000 – Redivivus”, la USV

cucu 1     Astăzi a debutat, la Universitatea “Ştefan cel Mare Suceava”, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, simpozionul anual internaţional “Cucuteni 5000 – Redivivus”.

Ajunsă la cea de a 8-a ediţie, manifestarea îşi propune, an de an, o abordare interdisciplinară, fiind prezentate lucrări atât din domeniul științelor exacte, cât și din domeniul științelor umaniste.

“Cucuteni 5000 – Redivivus” se referă la tot ce ţine de cultura si civilizaţia Cucuteni, care se regăseşte pe o suprafaţă de cca. 300.000 km pătraţi, începând din sud estul Transilvaniei, zona Braşovului si a Brăilei, cuprinzând toată Moldova cu excepţia unei părţi din sud-est si oprindu-se în nord în Galiția, Volânia, Ucraina de vest pană la Niprul mijlociu, satul Tripolie ca punctul nord-estic cel mai avansat.
Elementele acestei culturi încep din epoca finală a pietrei şlefuite până la apariţia podoabelor din aramă.

Cultura și civilizaţia Cucuteni se situează între anii 4600 și 3500 î.e.n.

La modul superficial această cultură este cunoscută mai mult prin ceramica specifică pictată tricrom cu alb, crem, roşu crud sau negru şi desene continuu spiralate şi neintersectate. Volumele vaselor ceramice reprezintă asocieri de corpuri geometrice realizate în epocă, în care geometria spaţială nu era încă cunoscută.

Anul acesta vor participa cu articole un număr mare de cercetători din România, Republica Moldova și Germania, din diferite domenii ale științelor, cercetările interdisciplinare fiind preponderente.

Cercetătorii prezenți cu articole la această manifestare provin din instituții renumite precum: University of Bremen, University of Applied Sciences Saarbrucken, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia Română – filiala Iași – Institutul de Arheologie, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania Brașov, Comitetul pentru Istoria și Filosofia Științei al Academiei Române Filiala Brașov-Sibiu, Muzeul Bucovinei Suceava, Institutul Bucovina al Academiei Române.

Manifestările se vor desfășura separat pe trei secțiuni:

– Cultura Cucuteni – Tripolie, cu 14 lucrări;
– Istoria științelor și tehnicii, cu 18 lucrări;
– Cultură și civilizație, cu 26 lucrări.

Cele mai calitative lucrări din punct de vedere al cercetării științifice și originalității vor fi publicate într-un volum special dedicat simpozionului.

Cu ocazia organizării acestui Simpozion internațional, în simeza din corpul A a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, se va organiza o expoziție de icoane și arme medievale deținute de Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova și de colecționarul de talie europeană colonelul Petru Costin.

Expoziția a fost organizată cu sprijinul Universității Tehnice din Chișinău, Universității „Ștefan cel Mare” Suceava și a Centrului de Istorie și Cultură Militară Chișinău, structură a Ministerului Apărării din Republica Moldova.

cucu 2

 

 

 

 

 

 

 

cucu 3

 

 

 

 

 

 

 

cucu 4

 

 

 

 

 

 

 

cucu 5

 

 

 

 

 

 

 

cucu 6

comments

comments




Leave a Reply

avatar