Mai bine de jumătate dintre locuitorii județului Botoșani nu beneficiază de canalizare și 40 % nu sunt conectați nici măcar la rețeaua de apă, arată datele oferite chiar de Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Majoritatea gospodăriilor de la ţară încă au toaletele în spatele casei şi folosesc apa de la fântână pentru treburile casnice sau consum, iar fosele septice sunt un lux, mai ales pentru cei din mediul rural.
Deși pare greu de crezut, în astfel de situații sunt și câteva cartiere de la periferia municipiului reședință de județ.
Conform datelor oferite de Nova Apaserv gradul de conectare al populaţiei la apă potabilă este de 56% iar de conectare la reţeaua de canalizare de numai 45%.
Cea mai vitregită zonă a judeţului este cea de nord-est
Paradoxal, deși operatorul de apă a făcut și face extinderi de rețele și stații de epurare, printr-un Master Plan de durată, mulți oameni nu au bani necesari realizării branșamentelor și instalațiilor interioare.
Există și primării, precum cele din Prăjeni sau Copălău, care au construit, prin fonduri proprii, reţele de apă şi canalizare , însă niciun operator nu este dispus să le preia.
Pe de altă parte reprezentanţii Nova Apaserv spun însă că se fac investiţii pentru racordarea unui număr cât mai mare de locuitori la apă şi canal. În zona Darabaniului se anunţă investiţii prin POIM În valoare de 23 de milioane de euro.
Investiții prin „Anghel Saligny”
În luna iulie, 51 de localități au primit o finanțare de 130 de milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării, pentru investițiile în apă și canalizare prin intermediul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Jumătate dintre acestea sunt pentru alimentările cu apă, 16 proiecte, în valoare de 47 de milioane de euro, au ca obiect investițiile în rețelele de apă și canalizare, în timp ce prin 12 proiecte se vor dezvolta rețelele de canalizare, cu 30 de milioane de euro.
Vă recomandăm să citiți și:
Investiții de peste 100 de milioane de lei în județul Botoșani