full screen background image

PRI: Se încheie Războiul de Yom Kipur (1973)

Pe repede înapoi (PRI) – Data de 24 octombrie rămâne importantă în istorie, mai ales dacă ne amintim că în anul 1973 se încheia Războiul arabo–israelian de Yom Kipur.

Relațiile tensionate dintre Israel pe de o parte și Egipt, Siria și Irak pe de alta au escaladat periculos în zonele platoului Golan și peninsulei Sinai, cucerite de armata israeliană în urma Războiului de 6 zile, desfășurat cu 8 ani înainte.

Ofensiva celor 3 state a dus la preluarea controlului asupra Golanului și Sinaiului, dar răspunsul Israelului a fost hotărât.

După două săptămâni de lupte, sirienii, egiptenii și irakienii au bătut în retragere.

La fel ca și în cazul altor conflicte, Războiul de Yom Kipur a adus față în față, chiar dacă indirect, super-puterile mondiale, Statele Unite și Uniunea Sovietică.

Americanii s-au poziționat de partea Israelului, iar sovieticii au sprijinit cu armament și specialiști Egiptul, Siria șI Irakul.

După 20 de zile de conflict, Războiul de Yom Kipur s-a încheiat cu victoria armatei israeliene, negocierile ulterioare făcând posibilă semnarea unor tratate de neagresiune.

Acestea au deschis calea dialogului și, în 1978 ,a fost parafat acordul de pace egipteano – israelian de la Camp David, în urma căruia Israelul urma să-și retrăgă din Sinai trupele și coloniștii, în schimbul unor relații normale cu Egiptul.

Cei doi semnatari, premierul MENACHEM BEGIN și președintele ANWAR EL SADAT, aveau să primească, în același an, Premiul Nobel pentru Pace.

Bogdan Diaconiţa

 

comments

comments