Pe repede înapoi (PRI) – Astăzi avem prilejul să vorbim despre o realizare a industriei românești din a doua jumătate a secolului trecut.
Pe 16 septembrie 1976 intra în funcțiune prima platformă românească de foraj marin.
Botezată Gloria, ea a fost construită pe șantierele navale Galați și amplasată în Marea Neagră, la o distanță de 130 de kilometri de țărm.
În termeni tehnici, platforma respectivă era una de tip auto-ridicătoare cu 4 picioare și cu zăbrele din material tubular.
Picioarele de susținere din oțel aveau 122 de metri, în condițiile în care adâncimea apei unde a fost amplasată era de 90 de metri.
Platforma petrolieră Gloria a fost dotată cu utilaje de foraj care puteau ajunge la 6.000 de metri în pământ, eficiența ei fiind considerată bună de către specialiști.
De altfel, investiția a apărut din necesitatea extinderii extracţiei petrolului şi a gazelor naturale, în anii următori fiind amplasate în Marea Neagră alte 6 platforme românești de foraj.
Dar timpul a trecut și uzura și-a spus cuvântul, așa încât Gloria a fost dezafectată, urmând să fie adusă la țărm, tăiată și dată la fier vechi.
Iar o parte dintre surorile ei – dacă le putem spune așa – au fost cumpărate de companii străine și mutate să foreze în alte mări ale lumii.
Bogdan Diaconiţa