PRI (Pe repede înapoi) – Ziua de 1 august a consemnat, în anul 1977, un eveniment care a produs neliniște în rândul conducerii comuniste a României și despre care s-a vorbit puțin la timpul respectiv.
Este vorba despre greva minerilor din Valea Jiului, protestele fiind determinate de reducerea sporurilor salariale, aprovizionarea deficitară cu bunuri de consum și de creșterea programului de lucru și a vârstei de pensionare.
Practic, atunci s-au adunat o serie de nemulțumiri care au răbufnit. Datele oficiale vorbesc despre peste 40.000 de mineri care au întrerupt lucrul și au cerut să discute personal cu NICOLAE CEAUȘESCU.
După ce a trimis câțiva șefi din ministere care mai mult i-au enervat pe protestatari, președintele a venit în Valea Jiului însoțit de puternice echipe de pază și protecție.
Pe fondul nemulțumirilor tot mai accentuate, CEAUȘESCU nu a avut încotro și a promis ortacilor din Valea Jiului că o parte dintre solicitări le vor fi îndeplinite.
Și chiar așa s-a și întâmplat, doar o parte!
De exemplu, programul de lucru și vârsta de pensionare au rămas majorate, fără a se ține cont de doleanțele minerilor.
În schimb, s-a revenit asupra remunerației, iar alimentele și utilitățile au fost furnizate mai îndestulător.
Greva de la începutul lui august 1977 s-a întins pe parcursul a 3 zile, dar în lunile următoare capii revoltei nu au scăpat vigilenței Miliției și Securității, fiind condamnați la închisoare pentru instigare și ultraj la bunele moravuri sau mutați cu familiile în alte zone ale țării.