DDE (Doza de educaţie) – Cum? Nu ați auzit de faptul că Ministerul Educației mizează pe noi? În ce problemă?!… A Legii învățământului universitar!… N-ați auzit de această lege? Ei, asta nu o prea cred… o fi mai degrabă un lapsus din cauza faptului că v-ați deconectat, nițel inconștient, a vară, și n-ați mai fost interesați de discuțiile din spațiul public. Ce să zic… Urât! Păi Ministerul ăl mare, care se ocupă de educația noastră cea de toate zilele, își pune sufletul pe tavă în așteptarea reacției noastre și noi îl tratăm cu indiferență? Păi nu se poate așa ceva…
În mijloc fierbinte de iulie, zi cu noroc de 13, pe site-ul Ministerului Educației au apărut cele două proiecte de lege ce vor reglementa activitatea din învățământul preuniversitar și universitar. Postarea este însoțită de mesajul domnului ministru: „Mizăm, în continuare, pe un feedback expus în mod constructiv privind posibile soluții de îmbunătățire a proiectelor disponibile mai jos.”
Elegant, ce mai! N-ai cum să spui că nu te bagă în seamă ministerul, căci ți-a lăsat cale liberă la sugestii și opinii, ție profesorului care ai mintea odihnită sau în curs de odihnire, vacanță școlară fiind. Nu a făcut această consultare publică în timpul anului școlar, când te știa ocupat până peste cap cu cele pe care le ai de făcut la clasă. Nu a făcut acest lucru în timpul anului școlar, atunci când ți-ai fi adunat colegii prin cancelarie sau vreo sală de clasă înghesuită, să analizați propunerile de la Minister.
Te-a lăsat să faci lucrul acesta în vacanță, din loc răcoros la munte sau scăldat de soare la mare. Iar dacă îți trece prin cap să spui că e vacanță după un an greu de școală în care ai încercat să-ți găsești din nou echilibru după perioada lungă de pandemie, și nu-ți stă gândul la asta, mai bine abține-te! E clar! N-ai spirit civic, n-ai comportament proactiv, n-ai de nici unele, dar apoi te plângi în sala de clasă de deciziile luate de alții…
Serios vorbind… trebuie să recunoaștem că nu prea avem exercițiul acesta al studierii legilor cu atenție și amendarea lor cu propuneri atunci când ni se lasă cale liberă să o facem. Nu facem mai nimic în cadru organizat, articulat, cu creionul de hârtie. Sindicatele din Educație sunt într-o prietenie veșnică în spatele camerelor cu ministrul, Ministerul cere părerea profesorilor și părinților exact când sunt plecați în vacanță, iar cei rămași acasă își comentează doar pe Facebook nemulțumirile…
Mi-ar plăcea să văd lista cu propunerile făcute în cadrul acestor consultări publice estivale, începute în mijloc de iulie și cu termen limită în 24 august, și dacă vreuna dintre ele va conta pentru cineva.
Până una alta e vară… și Ministerul o știe… timpul trece, vacanța se trece și ea, legile vor trece și ele…
prof. Maria Adriana Nichitean