Două expoziții de artă plastică semnate de doi artiștii contemporani vor fi vernisate, duminică, la Botoșani.
„Poveste fără sfârșit”
Muzeul Judeţean Botoşani găzduiește, în perioada 1-14 mai 2022, în spațiul Colecției de Artă din Str. Piața Revoluției, nr. 12, expoziția de pictură „Poveste fără sfârșit”, cu opere semnate de artista Eva Dolha din Cluj-Napoca.
Născută în 1956, absolventă a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Eva Dolha a avut drept pasiune artele vizuale, astfel încât a urmat cursurile Școlii Populare de Arte ,,Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, obținând un masterat în pictură. Este membră a UAPR, Filiala Hunedoara.
Activitate artistică bogată
A desfășurat o activitate artistică bogată, cu expoziții personale și de grup, atât în țară, la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Zalău, Alba Iulia, Târgu Jiu, Satu Mare, Baia Mare, Craiova, Carei, București, Botoșani și Sighetu Marmației, cât și în străinătate, în Ungaria, Grecia, Franța, Israel și Italia.
A participat la numeroase tabere de creație, atât în România, la Ciucea, Râșca, Mărișel, Târgu Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Sovata, Târgu Lăpuș, Seini, Borșa, Desești și Ardud, cât și în străinătate, la Leptokarya (Grecia), Vârșeț (Serbia) și Saint-Maurice-sur Moselle (Franța). Lucrările artistei se regăsesc în colecții particulare dințară și la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, precum și în străinătate, în Statele Unite, Ungaria, Germania, Franța, Spania, Italia, Israel, Japonia, Argentina și Grecia.Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 1 mai 2022, ora 11.30.
În cadrul evenimentului expozițional, Gabriel Graur și Daniel Anton vor susține un minirecital de clarinet.
„Anotimpuri”
Muzeul Judeţean Botoşani găzduiește, în perioada 1-15 mai 2022, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchianˮ Botoșani, expoziția „Anotimpuri”, prezentând lucrări de pictură semnate de Angela Hreniuc, din Botoșani.
Absolventă a Facultății de Desen a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a Facultății de Muzeologie – Istoria Artei a Universității de Artă ,,Nicolae Grigorescu” din București, Angela Hreniuc a avut vocație de pedagog, lucrând ca profesor de educație vizuală și istoria artelor la Botoșani, inițial la Școala Generală Bălușeni, apoi la Liceul Industrial ,,Elie Radu”, la Palatul Copiilor Botoșani, la Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian” din Botoșani și la Școala Populară de Arte ,,George Enescu” din Botoșani.
Contemporan cu noua generație
De-a lungul timpului a participat la diferite tabere de creație plastică, precum tabăra de la Bucium din Iași (cu două ediții) sau tabăra de la Sticlăria-Hârlău. De asemenea, a fost organizator și participant la toate cele șase ediții ale Taberei Naționale de Pictură și Grafică ,,Acasă la Eminescu”, organizată de Școala Populară de Arte „George Enescu” la Ipotești și Agafton.
Autor și critic
A prezentat expoziții și a făcut aprecieri critice asupra operelor expuse de autori precum Silvia Munteanu, Dănuț Aconstantinesei sau Cristian Bârzoieș, precum și la expoziții ale elevilor de la Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian” din Botoșani, unele publicate în cataloage sau în presa locală. A publicat articole cu aprecieri asupra unor expoziții itinerante, precum cel dedicat expoziției Rudolf Schweitzer-Cumpăna, în Caietele Fundației, București, 2010, sau studiul ,,Ipostaze ale creativității limbajului vizual”, în Catalogul de artă naivă și artă infantilă al Expoziției din Botoșani, 2013.
Angela Hreniuc este coautor al volumului Arta naivă contemporană din România (coord. Mircea Stroe, Editura Primus, Oradea, 2016), prin contribuția ,,Identități armenești în viziunea artistului plastic”. Totodată, a făcut aprecieri ale expoziției-concurs ,,Andronic Țăranu”, organizată de Uniunea Armenilor din România, Filiala Botoșani, în 2019. A avut numeroase participări la expoziții de grup, anuale, aniversare, tematice etc., iar acum se află la prima expoziție personală, organizată sub egida Școlii Populare de Arte ,,George Enescu” din Botoșani.
Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 1 mai 2022, ora 16.00. Program de vizitare: zilnic, între orele 9.30-16.30. Intrarea este gratuită.
Vă recomandăm să citiți și:
Delgaz Grid investește 6 milioane de lei în județul Botoșani