full screen background image

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa: “Ne dorim să continuăm această dinamică, această creștere a tuturor indicatorilor, a imaginii și a prestigiului Universității”

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, în dialog, cu Iulia Sîrghi la emisiunea Viva Cafe.

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava este o pepinieră a specialiștilor, un nod economic și nu numai, e o punte către toate celelalte spații cultural – universitare din lume.

Iulia Sîrghi: În planul dumneavoastră managerial realizat în contextul alegerilor pentru funcția de rector al USV 2015, vă asumați să duceți la îndeplinire 3 puncte centrale. Vă propun să analizăm pe rând fiecare punct în parte si să ne spuneți succint, în ce măsură ați reușit să duceți la îndeplinire fiecare dintre aceste 3 obiective?

1. „Menţinerea dinamismului în dezvoltarea USV”, adaptarea programelor de studiu la nevoile pieţei muncii şi implicarea mai accentuată în inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor.

2. Motivarea resursei umane, diversificarea surselor de venit, acordarea de tichete de masă, creşterea tarifelor pentru plata cu ora, menţinerea şi stimularea personalului tânăr cu rezultate semnificative, îmbunătăţirea modului de evaluare a personalului etc.

3. Referitor la studenţii USV şi la integrarea acestora în câmpul muncii, conducerea USV îşi propune sprijinirea companiilor care doresc să investească pe plan local, intensificarea acordurilor de practică, campanii de promovarea a studenţilor merituoşi, burse, sprijinirea studenţilor cu nevoi speciale, introducerea unor cursuri de antreprenoriat etc.
Rector -Valentin Popa: În ultimii 4 ani, sau în ultimii 8 ani, trebuie menționată situația de la care am plecat, o situație în care Universitatea avea un deficit excesiv financiar, dar și de imagine după clasificare făcută de ministrul Funeriu care ne-a plasat în Liga a 3-a. În primii 6 ani a trebuit să consolidez financiar Universitatea și practic colegii mei au trecut printr-o adevărată curbă de sacrificiu, reducându-se puternic nivelul veniturilor totale, nu neapărat a salariilor de bază, în special, reducerea tarifului la plata cu ora, o ajustare a programelor de studiu a fost de asemenea necesară, cât și o ajustare a spațiilor pe care le aveam închiriate și ne erau necesare la cel moment. Universitatea a crescut de atunci și până acum, de pe locul 32 în România pe locul 10, 11, cu vedeți adesea în clasamentele internaționale, și în clasamentul național am putea fi clasați mai bine, depinde ce criterii luăm în considerare. Din punct de vedere financiar creșterea este considerabilă, am plecat acum 8 ani de la un buget în care finanțarea de bază reprezenta o sună de aprox. 22 milioane de lei, iată astăzi avem un buget semnat acum câteva zile de 87 de milioane de lei, o creștere de 4 ori a bugetului.

Ascultați interviul integral cu rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, mai jos :

comments

comments