Suntem cu un picior în weekend deja și ne gândim ce-i de făcut să ne bucurăm de soare, de vară, de relaxare, chiar dacă nu am plecat în concediu.
Iar dacă în privința locației și activității de făcut suntem indeciși, sigur avem certitudini în privința persoanele care ne-ar plăcea să ne însoțească. Oamenii dragi. Oamenii în preajma cărora nu trebuie să ne căutăm ținute speciale, nu trebuie să ne cântărim de șapte ori cuvintele, cărora nu trebuie să le purtăm mai mult de grijă decât purtăm propriei persoane. Măcar în weekend.
Sau cel puțin așa ar fi necesar, atunci când îți propui ca weekendul să-ți alimenteze bateriile cât să reziști întreaga săptămână la serviciu. Să renunți la oamenii care se agață de tine și apoi îți consumă energia pe care reușești să o aduni în clipele de relaxare ale sfârșitului de săptămână. Iar dacă vrei să mergi la sigur în privința unui weekend relaxant, te poți limita chiar la o singură persoană: omul cel mai drag, alături de care ai ales să-ți petreci prezentul și viitorul.
Și cum pe 6 iulie se marchează Ziua Internațională a Sărutului, în conformitate cu o hotărâre a Organizațiilor Unite adoptată acum mai bine de două decenii, omul drag e chiar potrivit să-ți fie în preajmă. Cine știe? Poate te nimerești la un maraton organizat cu ocazia acestei zile. Și dacă nu ești bun la sport, gătit, recitat și nici persoana potrivită pentru un concurs de tricouri ude, cu siguranță gestul acesta îl stăpânești la perfecție lângă persoana pe care o iubești. Și asta nu pentru că te-ai antrenat cu încrâncenare sau ai fost la specializări prin străinătate, ci pentru că norocosul de tine ai fost programat genetic pentru sărut. Se pare că este o necesitate fiziologică, așa cum e nevoia de a te alimenta sau de a te hidrata.
Unii, care se ocupă cu tot felul de studii, au ajuns la concluzia că în timpul sărutului acționăm în diferite feluri 34 de mușchi din zona capului, ceea ce constituie un bun exercițiu fizic. Unde mai pui că, dacă îl practici cu afecțiune, stimulezi sistemul imunitar, contribuind într-o oarecare măsură la rezistența organismului în fața infecțiilor sau alergiilor, iar secrețiile de endorfine crescute au efect calmant asupra întregului organism, contribuind la stabilizarea ritmului cardiac și bunăstarea generală.
Dincolo de studii și analize în privința unor gesturi atât de firești, studii care uneori mă intrigă, dar de cele mai multe ori mă distrează, ideea e simplă. Se apropie weekendul și avem nevoie de bine în jurul nostru și în interiorul nostru. Așa că… liber de la serviciu, liber la relaxare, liber la oameni dragi de îmbrățișat, frâu liber la sărutat de om iubit.