Aproape o mie de persoane au fost arestate în Venezuela de la începutul protestelor faţă de preşedintele Nicolas Maduro, a anunţat luni ONG-ul Foro Penal, relatează AFP.
“Între 21 şi 31 ianuarie, au avut loc 966 de arestări în cursul manifestaţiilor. Dintre persoanele arestate, 700 sunt în continuare închise”, a făcut cunoscut Alfredo Romero, directorul ONG-ului de apărare a deţinuţilor politici.
“Vorbim despre numărul cel mai ridicat de deţinuţi politici înregistraţi de Foro Penal în 18 ani”, a adăugat Alfredo Romero, precizând că 82 de militari se află printre persoanele închise.
O scurtă revoltă a 27 de militari, la 21 ianuarie, într-o cazarmă din Cotiza, în nordul capitalei Caracas, a declanşat un val de proteste faţă de Nicolas Maduro, confruntat cu o gravă criză economică şi supus unei puternice presiuni internaţionale, condusă de Statele Unite, pentru a organiza noi alegeri prezidenţiale.
Din cei 27 de militari revoltaţi, 24 au fost trimişi după gratii.
Potrivit Foro Penal, cel mai mare număr de arestări a avut loc pe 23 ianuarie cu prilejul mobilizării a zeci de mii de simpatizanţi ai lui Juan Guaido, când şeful parlamentului s-au autoproclamat preşedinte interimar.
ONG-ul a mai denunţat o “represiune” ţintind în special cartierele cele mai sărace.
La 29 ianuarie, ONU a anunţat că 40 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 850 au fost arestate în cursul mişcărilor de protest. Cu câteva zile înainte, mai multe ONG-uri locale au informat că într-o serie de operaţiuni ale poliţiei s-au înregistrat 35 de morţi şi opt “execuţii ilegale”.
În disputa cu Nicolas Maduro, Juan Guaido, 35 de ani, sprijinit de Washington, vreo 12 ţări din America Latină şi majoritatea ţărilor europene, a lansat un apel la manifestaţii împotriva guvernului cu începere de la 21 ianuarie.
La rândul său, Nicolas Maduro afirmă că este victima unei lovituri de stat puse la cale de Statele Unite care îl utilizează pe preşedintele Adunării Naţionale ca o “marionetă” pentru a-l răsturna de la putere.AGERPRES