full screen background image

Peste 12.000 de angajaţi MAI, mobilizaţi pentru a interveni în contextul avertizărilor meteo

Peste 12.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – pompieri, poliţişti şi jandarmi – au fost mobilizaţi din momentul emiterii avertizărilor meteo, astfel încât să poată interveni imediat în sprijinul populaţiei.

“Pe parcursul nopţii trecute s-au înregistrat efecte în nouă judeţe şi în municipiul Bucureşti. De asemenea, au fost afectate autostrada A2, opt drumuri naţionale, cinci drumuri judeţene şi o secţie de cale ferată. La acest moment, din cauza poleiului, traficul rutier pe autostrada A2 Bucureşti – Constanţa este oprit de la kilometrul 10 (Bucureşti) până la kilometrul 106 (Drajna Nouă)”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, într-o declaraţie susţinută la sediul ministerului.

Ea a arătat că traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă pe majoritatea arterelor rutiere din judeţele aflate sub atenţionare meteo.

Astfel, în judeţul Gorj, din cauza viscolului puternic, traficul rutier este oprit pe DN 67C, între localităţile Novaci şi Rânca.

În judeţul Ialomiţa, din cauza poleiului de pe carosabil, sunt restricţii de circulaţie pe DN2C, pe tronsonul Amara – limita cu judeţul Buzău. De asemenea, majoritatea drumurilor judeţene din Ialomiţa sunt impracticabile.

În judeţul Buzău, din cauza poleiului de pe carosabil, pe DN2C, pe tronsonul Costeşti – limita cu judeţul Ialomiţa, este instituită restricţie de tonaj (7,5 tone).

Circulaţia feroviară a fost închisă, vineri dimineaţă, pe secţia de cale ferată 202, între localităţile Strâmbuţa (judeţul Hunedoara) şi Pietrele Albe (judeţul Gorj), după ce calea ferată a căzut grohotiş de pe versanţi.

“La acest moment există unele probleme privind alimentarea populaţiei cu energie electrică în 46 de localităţi din şapte judeţe, fiind vorba de aproximativ 14.000 de abonaţi. Echipele de intervenţie lucrează pentru remedierea situaţiilor semnalate”, a mai spus Dajbog.

Din cauza ceţii, porturile Midia şi Mangalia au fost închise. Din acelaşi motiv, porturile Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea sunt deschise doar maritim.

“Conducerea MAI a ţinut permanent legătura în aceste zile cu Instituţiile Prefectului din toate judeţele afectate pentru coordonarea intervenţiilor şi acordarea de sprijin logistic acolo unde situaţia o impune”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAI.

Evoluţia fenomenelor meteorologice este permanent monitorizată astfel încât, dacă situaţia o va impune, intervenţiile pompierilor, poliţiştilor şi jandarmilor să se poată desfăşura în cel mai scurt timp posibil.

Potrivit sursei citate, pompierii au derulat misiuni de degajare a arborilor căzuţi pe autoturisme sau pe carosabil din cauza vântului puternic, evacuarea apei acumulate pe tronsoanele de drum inundate din cauza precipitaţiilor abundente şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate in dificultate.

“Pentru siguranţa dumneavoastră, evitaţi pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informaţi-vă, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate”, a mai declarat Dajbog.

Ea a reamintit că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone sau cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune trebuie echipate cu dispozitive antiderapante. AGERPRES

comments

comments