full screen background image

Zece târguri de animale din judeţ, închise temporar din cauza pestei porcine africane

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a dpus o serie de măsuri preventive ca urmare a evoluției focarelor de pestă porcină africană în județele Satu Mare, Bihor, Tulcea, Constanța și Brăila.

DSVSA a emis 10 odonanțe de suspendare suspendare a activității târgurilor de animale autorizate sanitar veterinar.

Este vorba despre cele din Milișăuți, Udești, Gura Humorului, Boroia, Arbore, Verești, Moldovița. Dolhasca, Liteni și Bogdănești, către primăriile Rădăuți, Vicovu de Sus, Marginea, Dărmănești, Comănești, Vulturești, Zvoriștea, Mălini și Suceava fiind transmise note privind interzicerea comercializării animalelor.

Medicii sanitari veterinari au recoltat probe din 44 de gospodării, 17 exploatații comerciale, de la 238 de mistreți vânați și unul găsit mort.

În plus, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a asigurat, prin personalul propriu, permanență în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, în vederea confiscării, reținerii și neutralizării tuturor produselor de origine animală care se pot constitui în sursă de transmitere a bolii.

Pesta porcină africană, pentru care nu există niciun vaccin, se răspândește rapid, având o mortalitate de 95%, singurul mod de eradicare a bolii fiind incinerarea animalelor contaminate.

Pentru prevenirea răspândirii maladiei este obligatorie evitarea contactului dintre animalele bolnave şi cele sănătoase, boala nefiind transmisibilă la om.

comments

comments