full screen background image

23 mai – Moldovă, plai cu autostrăzi

Nu știu cum v-ați trezit voi sâmbăta trecută, dar eu am făcut-o în sunetul puternic al claxoanelor mașinilor ce au pornit spre sud. Nu, nu spre mare, spre soare, căci mai este puțin până se dă startul vacanțelor în grup, ci spre capitală.

Sâmbătă a fost marșul de protest al moldovenilor. Știu că sună puțin ciudat, pentru că, de la Ștefan cel Mare încoace, s-a întâmplat destul de rar ca moldovenii să facă front comun și să protesteze, dar da… Pare-se că mămăliga a fiert puțin cam mult. N-a explodat, ce-i drept, dar dă pe dinafară.

Șoferi din 11 județe, începând cu Suceava și terminând cu Ilfovul, și-au propus ca destinație de weekend Palatul Victoria. “Moldova vrea austostrăzi!” Acesta a fost mesajul. Șoferilor nu le-a venit ideea peste noapte, bineînțeles. S-au inspirat din “Masterplanul de Transport al României”, semnat de actuala guvernare și altele precedente, cu termene clare și deja mult prea mult depășite, care prevede construirea unei autostrăzi Iași – Tg Mureș și a uneia Suceava – Ploiești. Pentru prima dintre autostrăzi cică ar fi deja realizat studiul de fezabilitate de acum 11 ani, iar termenul de recepție asumat ar fi anul 2019. Pentru A7, Ploiești – Suceava, nu s-a licitat nici măcar Studiul de Fezabilitate. Aici s-a stabilit recordul mondial de incompetență – licitația fiind amânată de 15 ori, în 6 ani!

În anul centenarului, s-au făcut în toate domeniile statistici și analize… în privința autostrăzilor calculul e însă foarte simplu. Orice operație matematică ai aplica, rezultatul este tot prostie și incompetență.

Oricum, subiectul acesta cu autostrăzile mi se pare de domeniul SF-ului, deocamdată. Ne ia o lună să reparăm o parcare de 100 de metri pătrați, prin urmare cum să speri?!

Dar dacă stau mai bine și mă gândesc, în vremea copilăriei mele, nici nu concepeam ideea unui telefon pe care să-l iau cu mine pretutindeni, deși tare mi-aș fi dorit unul în zilele când aș fi ieșit afară fără acordul părinților… Așa că, cine știe?! Fără acord din partea guvernanților s-au adunat și șoferii în București, dar poate i-au trezit din somnul de weekend pe câțiva. În presa centrală nu s-a prea auzit claxonul lor, ce-i drept, dar măcar s-a auzit pe rețelele de socializare. Și poate dacă există consecvență în a trage de mânecă guvernanții, poate că se vor apuca măcar să facă documentele pentru autostradă. Restul plătește Uniunea Europeană, zice doamna Crețu Corina, comisar european. Citesc acum pe telefonul meu mobil, “SF al trecutului”, despre protest. Dacă apuc pensia, poate voi citi în drum de weekend spre București, despre Moldova cea înfloritoare, cu autostrăzi și nu doar “plai cu flori”, cum zice cântecul…

comments

comments