Miercuri, 9 mai 2018, elevii de la Școala Gimnazială Milișăuți au celebrat Ziua Europei printr-o paradă inedită a țărilor europene. La aceasta au participat aproximativ 200 de elevi, 20 de cadre didactice, 40 de părinți, spectacolul desfășurându-se la Casa de Cultură a orașului Milișăuți. Proiectul s-a aflat la cea de a doua ediție și s-a dovedit a fi un real succes, datorită implicării elevilor și a profesorilor diriginți. Parada multiculturală a ilustrat coloratura celor mai mari țări europene: specificul cultural, simboluri și obiceiuri. Totodată, acesta a pus în valoare imaginația și originalitatea elevilor mai ales în ceea ce privește forma de manifestare artistică preferată. Scopul proiectului a fost promovarea toleranței și a cooperării în rândul elevilor. Elevii au afirmat că repetițiile i-au făcut să socializeze mai mult, părerile contradictorii nu au făcut decât să le sudeze prieteniile, să unească colectivele, iar susținerea momentelor artistice pe scenă a însemnat realizarea unor performanțe nebănuite.
În cadrul Consiliului de Elevi coordonat de inițiatoarea proiectului, Adriana Marciuc, reprezentanții claselor au aplicat tragerile la sorți pentru repartizarea țărilor ce urmau a fi reprezentate: România, Belgia, Ungaria, Franța, Italia, Grecia, Portugalia, Bulgaria, Germania, Spania, Anglia. Apoi, elevii au început să-și pregătească momentul împreună cu diriginții, dar și singuri, în timpul liber.
Parada a pornit de la ambele școli, Milișăuți și Bădeuți. În costume tradiționale sau cu tricouri personalizate, cu steaguri în mână și cântând Imnul Europei, elevii s-au deplasat spre centrul orașului. Acolo au întâlnit părinții care îi așteptau cu bucate alese organizate într-o expoziție gastronomică cu specificul țărilor europene.
Valorificând tema anului 2018, adică Anul European al Patrimoniul Cultural, fiecare clasă a încercat să pună în valoare patrimoniul țării reprezentate. De exemplu, o scenă englezească, Ceaiul de la ora 5 servit de regină; Atomul în miniatură, simbolul Belgiei; costumele tradiționale nemțești; o prezentare inedită de modă italiană; expoziții gastronomice; lupta pentru pământ și împăcarea cu ungurii; confruntarea românilor tradiționali și moderni; portretul pictat a lui Ronaldo, dar și o demonstrație de fotbat inspirată de marele fotbalist portughez; imagini cu obiective turistice din toată Europa; dansuri tradiționale și moderne din toate țările din concurs și nu în ultimul rând cântece interpretate în diverse limbi. Astfel, scena a fost umplută pe rând de culori diferite, note muzicale și emoții puternice. Elevii au descoperit diversitatea și au inițiat un dialog intercultural despre lucrurile pe care le avem în comun cu toți europenii.
Ca orice competiție, activitatea a implicat un juriu din care au făcut parte profesori de la amble școli, reprezentantul părinților în activitățile extrașcolare, o fostă elevă a școlii, membră a echipei câștigătoare anul trecut. De asemenea, a fost prezent și primarul orașului Milișăuți, Mircea Laurus, care, impresionat de prestația copiilor a afirmat că va sprijini școala, inițiind demersurile împreună cu Consiliul Local pentru a premia echipele câștigătoare.
Premiul de popularitate a fost câștigat de clasa a V-a A coordonată de prof. Ion Turliuc. Această echipă a prezentat specificul cultural al Regatului Marii Britanii prin prezentarea unui program dinamic. Au interpretat pe ritmul palmelor piesa White Winter Hymnal, Pentatonix. Au prezentat câteva lucruri interesante despre țară prin rubrica Știați că… și o scurtă scenetă pe tema Ceaiul de la ora 5. De asemenea, fetele au dansat și cântat melodia unei celebre formații înființate în Anglia cu mult înainte de venirea lor pe lume, Spice Girls.
Premiul al III-lea a revenit clasei a VI-a B care a prezentat un moment complex din toate punctele de vedere. Au urcat pe scenă alături de diriginta lor, prof. Liliana Dumitrașcă purtând stema Portugaliei pe tricouri și fluturând cu mândrie steagul. Au ilustrat câteva jocuri portugheze, printre care Socu baci vira, un joc ce necesită sincron și îndemânare. Doi elevi echipați corespunzător au făcut o demonstrație de fotbal, utilizându-l ca model pe Ronaldo, prezentând și un portret al acestuia. Pe o pânză colorată, elevii au creat o hartă mentală a patrimoniului portughez și au prezentat informații despre obiective turistice, cultură, gastronomie. La final, au dansat pe vestita melodie a interpretului Michel Telo, Ai Se Eu Te Pego.
Clasa a VIII-a de la Bădeuți a obținut premiul al II-lea. Gândit și lucrat în echipă împreună cu prof. Dana Donisan, programul a fost prezentat ca o poveste din perspectiva turistului: un călător indecis care vizitează Bruxelles savurează delicatesele belgiene (cartofi prăjiți, goffre și bomboane de ciocolată), admiră peisajele, își face liniștit programul pentru toată săptămână, observă Atomul, participă la un concert de voce și chitară în aer liber, pe străzile din Grand Place. Călătorul nostru se alătură apoi celorlalți ,,turiști” și ,,locuitori”, desfășurând un dans tradițional în perechi și un dans modern energic pe piesa We are Belgium, cântec reprezentativ pentru Belgia la Campionatul Mondial de Fotbal (2006).
În cele din urmă, cei mici, elevii clasei a V-a de la Bădeuți, coordonați de prof. Adriana Marciuc, au primit cu lacrimi de fericire premiul I. Reprezentând Germania, aceștia au purtat costume tradițonale și au prezentat într-un scurt monolog cele mai reprezentative trăsături ale țării și ale oamenilor. De asemenea, au desfășurat un dans tradițional nemțesc în perechi și au cântat Muss Ich Denn în varianta originală, cu versurile în dialectul șvab. Deși necunoscători de limba germană, copiii au realizat o mică cercetare despre specificul lingvistic și au prezentat în fața publicului rezultatul unui studiu comparativ: au pronunțat în diferite limbi – română, franceză, engleză, italiană, spaniolă și în final germană – câteva cuvinte uzuale pentru a scoate în evidență dificultatea cu care s-au confruntat. Momentul amuzant a primit ropote de aplauze, juriul apreciind originalitatea și expresivitatea copiilor.
Călătoria imaginară în Europa a adus încântare publicului, bucurie sinceră pe chipurile copiilor și mulțumire profesorilor diriginți. Diversitatea, democrația, toleranța, demnitatea, bunăstarea, solidaritatea sunt valori pe care sperăm că elevii noștri le dețin, iar cu ocazia acestei experiențe și le-au întărit, fiindcă școala își dorește să formeze cetățeni europeni activi, acei tineri care își cunosc drepturile și responsabilitățile, dau dovadă de solidaritate față de alții și sunt gata să contribuie la bunul mers al societății, după cum a transmis pentru VIVA FM prof. Adriana Marciuc, coordonatorul pentru proiecte și programe educative al Școlii Gimnaziale Milișăuți.
Doina CRAIU
VIVA FM Rădăuţi