Informații din mediul academic la VIVA FM. Alături de Iulia Sîrghi s-a aflat prof.univ.dr.ing Mihai Dimian, ordonator de credite USV. Aflați noutăți despre activitatea Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, planuri și investiții.
Pentru al unsprezecelea an consecutiv, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) organizează concursul pentru elevi „Student pentru 1 zi”.
Sâmbătă, 14 aprilie, a avut loc prima etapă a acestui concurs, care a adunat peste 150 de elevi din clasele a XII-a din județele Neamț, Botoșani și Suceava.
Pe 21 aprilie va avea loc cea de-a doua etapă a concursului „Student pentru 1 zi”, tot pentru elevii din clasele a XII-a, la alte discipline, urmând ca, pe 12 mai, să aibă loc ultima etapă a concursului, cea adresată elevilor din clasele a XI-a.
Pentru cea de a doua etapă, elevii se mai pot înscrie până miercuri, 18 aprilie.
Iulia Sîrghi: În acest weekend s-a desfășurat competiția ”Student pentru o zi!” Au participat peste 250 de elevi si profesori. Cum s-a derulat toată această acțiune?
”Important este ca elevii din clasa a XI-a și a XII-a să petreacă o zi în universitate așa cum o fac și studenții, au parte de o sinteză a vieții studențești într-o singură zi. Important este ca tinerii să înțeleagă rolul educației superioare și fie că aleg să vină la Suceava sau să meargă în alt centru universitar din România sau UE, important este să nu renunțe, pentru că într-adevăr studiile superioare oferă o altă carieră și o altă perspectivă asupra vieții” a declarat prof.univ.dr.ing Mihai Dimian, ordonator de credite USV.
Iulia Sîrghi: În urmă cu exact o săptămână, apărea în presă informația că s-au produs modificări în alocarea locurilor fără taxă în viitorul an universitar. Așa cum era de așteptat, atenția tuturor s-a îndreptat imediat spre USV, având în vedere că fostul rector Valentin Popa conduce Ministerul Educației. Iar USV va scoate la concurs cu 47 de locuri fără taxă mai multe decât anul trecut, totalul pentru anul întâi de licență urmând să fie de 1.170 locuri. Universitățile mari – printre care Universitatea București ( –60 de locuri ), Academia Națională de Informații Mihai Viteazul București ( –43 ), Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca ( –29 ), Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași ( –25 ) și Academia de Studii Economice București ( –20 ) – au sărit imediat pentru a-și apăra onoarea. Dvs. cum ați văzut toată această desfășurare de forțe ?
”Nu s-au mutat locuri de la Universitatea din București la Universitatea din Suceava, acest lucru este fals. Este o manipulare incredibilă promovată de Universitatea București, eu înțeleg că este un anumit discomfort, dar problema trebuie prezentată corect. Întrebarea este: Este bine pentru România să mutăm anumite locuri de la profilele socio-umane, către IT, sănătate?”a menționat Mihai Dimian, ordonator de credite USV.
Ascultați interviul integral cu prof.univ.dr.ing Mihai Dimian – ordonator de credite USV, mai jos: