Violenţa în familie include o multitudine de acte de violenţă de limbaj, gestică sau alte forme de violenţă psihică și fizică, toate acestea variind ca intensitate în funcţie de circumstanţe specifice, dar având ca substrat cauzal disfuncţionalităţile din relaţia de cuplu, lipsa unei educaţii adecvate pentru viaţa de familie.
Dimensiunea reală și, implicit, dinamica fenomenului sunt dificil de măsurat, având în vedere că aceste acte de violență se petrec într-un mediu intim, privat, fiind puțin vizibile, prea puțin accesibile cunoașterii membrilor comunității.
La nivelul societăţii româneşti există încă o parte a populaţiei care manifestă o atitudine tolerantă în ceea ce priveşte violenţa familială, iar actele de agresiune în familie sunt justificate de o serie de opinii existente mai ales în rândul anumitor segmente ale populaţiei. Un acord mai puternic asupra violenţei în familie se înregistrează în rândul persoanelor cu un nivel de educaţie scăzut, al persoanelor vârstnice comparativ cu generaţiile mai tinere, dar şi în rândul bărbaţilor.
În cele mai multe cazuri violenţa intrafamilială este asociată în mod imediat şi exclusiv cu acte de violenţă săvârşite asupra femeii. Din păcate fenomenul violenţei domestice este mult mai amplu, manifestându-se şi la nivelul dezvoltării copiilor dar şi în sfera persoanelor vârstnice, membri ai familiei.
Bătrâneţea este privită ca o etapă a vieţii care ar trebui să fie marcată de linişte şi respect din partea celor pe care i-ai crescut.
De multe ori însă victime ale violenţei intrafamiliale sunt persoanele vârstnice, autori ai faptelor cu violenţă fiind chiar copii sau nepoţi.
În anul 2017 aproape 100 de părinţi au fost agresaţi de către copiii lor. În multe dintre cazuri autorii şi victimele locuiesc în acelaşi imobil. Cele mai multe victime sunt persoane trecute de vârsta de 65 de ani.
Tocmai pentru a atrage atenţia cu privire la această cazuistică poliţiştii suceveni au desfăşurat ,în perioada 5 – 16 martie, activităţi de informare şi prevenire a persoanelor vârstnice cu privire la modalităţile de prevenire a violenţei intrafamiliale şi de promovare a ordinului de protecţie ca instrument juridic util în prevenirea recidivei.
Activităţile au fost canalizate în special în mediul rural, având în vedere faptul că situaţiile conflictuale sunt mai cunoscute şi mai pregnante în această zonă.
Poliţiştii au mers din casă în casă şi au discutat cu persoanele vârstnice dar şi cu cei cu care locuiesc împreună. Cei mai tineri au fost sfătuiţi să respecte legislaţia dar şi valorile morale şi sociale.
O activitate cu caracter deosebit a fost derulată de poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei care s-au deplasat la Căminul de Bătrâni de pe lângă Mănăstirea ”Sfântul Dimitrie”. Aici au purtat discuţii cu 20 de persoane vârstnice instituţionalizate, majoritatea femei. Multe dintre doamnele vârstnice au povestit experienţe de viaţa deosebite, inclusiv comportamente neadecvate din partea copiilor şi nepoţilor, lucruri care le-au făcut să –şi abandoneze casa şi să aleagă căminul de bătrâni.
Aproape toţi bătrânii instituţionalizaţi au copii şi nepoţi pe care şi-i amintesc din păcate doar din fotografii păstrate cu grijă şi udate de lacrimi.
Uneori nepăsarea ucide mai repede decât violenţa fizică.
Poliţiştii le-au oferit tuturor doamnelor ghiocei şi ciocolată, dar şi broşuri cu recomandări preventive şi precizări privind emiterea ordinului de protecţie.
Activităţile au adus lumină în sufletele celor peste 20 de beneficiari şi le-au redat speranţa în lege şi valori.