full screen background image

14 decembrie – Fericit sau bucuros?

Zilele trecute, felicitam o prietenă pentru succesul înregistrat de fiica ei la o competiție sportivă. Dincolo de oboseala cauzată de deplasarea în turneu alături de copil, rămânea satisfacția celei mici, câștigătoare a unei cupe strălucitoare. M-am gândit, atunci, să o felicit spunându-i că e o mămică obosită acum, dar cu siguranță “fericită”. Recunosc că am făcut afirmația tocmai pentru că am simțit nevoia să provoc o descărcare, ce părea necesară. Și reacția a venit. Mi-a mulțumit și, fără să nege fericirea, a adăugat că da, e o mămică “bucuroasă”. Făcuse diferențierea intenționată între fericire și bucurie, diferențiere ce-mi confirma că încă e în căutarea primei stări.

E bine, uneori, să-ți faci timp pentru o diferență clară între bucurie și fericire. Bucuria poate fi imensă, dar doar de moment, în timp ce fericirea e mai greu de obținut… Fericirea se clădește în timp. Și are nevoie de multe și diverse ingrediente, diferite de la o persoană la alta.

Fericirea e un sentiment de durată, pe care poți să-l trăiești în tăcere, chiar și atunci când se întâmplă să fii singur, chiar și atunci când cel mic nu iese campion într-o competiție, dar iese câștigat cu fiecare nouă experiență.

Fericirea poate fi atunci când nu ai un serviciu de la care să te întorci zilnic mai mult sau mai puțin obosit, ci ai o profesie pe care o faci cu drag, chiar și atunci când îți pare mai greu.

Fericirea este atunci când îți găsești timp periodic pentru pasiunea, hobbyul tău.

Fericirea este să te trezești zilnic în mijlocul familiei pe care ți-ai dorit-o și pentru care faci zilnic fapte spre și mai bine.

Și, nu în ultimul rând, fericirea este atunci când reușești să te iubești pe tine însuți. Cu bune și rele, fiind mai blând sau mai aspru din când în când cu tine însuți, pentru echilibru. Iar dacă tu reușești să te iubești, ai toate șansele să fii iubit și de ceilalți. Ceea ce aduce fericire.

Și toate acestea, ancorat în lumea care trăiești. Fiind în mijlocul oamenilor frumoși sau mai puțin frumoși, care te înconjoară. Mai fericiți sau mai puțin fericiți, în funcție de alegerile făcute.

E decembrie și luna aceasta aduce bucurie de cele mai multe ori în casele fiecăruia. Fericirea e mai greu, cum spuneam, de construit într-o singură lună din an. De construit, nu de găsit, pentru că fericirea se construiește și nu se găsește într-un singur loc, într-un singur timp.

comments

comments