Ședința plenului Senatului a fost suspendată miercuri după ce grupurile parlamentare ale PNL, USR și PMP au părăsit sala, în semn de protest față de hotărârea majorității de a nu discuta despre comunicatul semnat de către președinții celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, ca reacție față de mesajul Departamentului de Stat al SUA privind legile Justiției.
Inițial, viceliderul grupului senatorial USR, Vlad Alexandrescu, a solicitat modificarea ordinii de zi a ședinței de plen, în vederea dezbaterii comunicatului semnat de către președinții celor două Camere ale Parlamentului.
“Acest comunicat, care a plecat în numele Parlamentului, mai precis în numele Senatului și Camerei Deputaților, afectează destinul euro-atlantic al României pe termen foarte lung. Este lucrul cel mai grav care s-a întâmplat în ultima perioadă în România. USR se delimitează strict de acest comunicat și solicit să introducem discuția acestui comunicat în ședința plenului Senatului. Vă reamintesc că plenul este suveran. Este momentul să luăm decizia de a discuta acest aspect care afectează relația noastră privilegiată cu SUA, singurul furnizor de securitate din regiune. Această declarație este de natură să pună sub semnul întrebării acest parteneriat și dorim ca partidele, senatorii, să se poată exprima în plenul Senatului cu privire la acest punct de vedere care fost exprimat în numele nostru”, a spus senatorul USR.
Propunerea, susținută și de grupurile PNL și PMP, a fost respinsă cu 46 de voturi împotrivă și 25 pentru, motiv pentru care reprezentanții PMP au hotărât să părăsească sala.
Senatorul liberal Alina Gorghiu a subliniat că nu există alt loc decât plenul Senatului României unde un astfel de subiect să poată fi discutat.
“Nu poți să expediezi într-un comunicat, pe care îl asumi în numele Parlamentului, o poziție, dacă nu ai discutat cu colegii. Iar eu mă simt jignită, împreună cu grupul PNL, că nu mi s-a cerut părerea și vă invoc articolul 13 punctul 23 din Regulamentul comun, care spune foarte clar: ‘Declarațiile, mesajele sau alte acte cu caracter exclusiv politic se discută în plenul reunit'”, a subliniat ea.
În urma unei pauze de consultări, liderul grupului PSD din Senat, Șerban Nicolae, a exprimat disponibilitatea social-democraților de a susține includerea pe ordinea de zi a unei dezbateri pe tema vizată.
“Dacă aveți o propunere concretă, dacă aveți o variantă pe care să o supunem dezbaterii, oricând suntem dispuși să facem o asemenea discuție. (…) N-am nici un fel de problemă. Dar vă rog să faceți o propunere concretă în sensul ăsta, după ce vă treziți, și să veniți cu ea să o supunem dezbaterii. Altminteri, văd că aveți o tendință de a fugi din sală. Facem dezbatere și facem vot pe orice doriți dumneavoastră”, a spus Șerban Nicolae.
Senatorul liberal Alina Gorghiu a precizat că apreciază propunerea senatorului PSD, dar a adăugat că aceasta “nu are nicio legătură cu speța”.
“Dezicerea, desolidarizarea de cei doi domni, Tăriceanu și Dragnea, nu se poate face în plenul Senatului, pentru că asumarea acelei poziții s-a făcut în numele Parlamentului, motiv pentru care, atâta vreme cât nu au luat niciun fel de decizie domniile lor, așa cum era regulamentar, conform art. 13, alineat 23 al Regulamentului comun al Camerei Deputaților și Senatului, este necesară discuția în plen reunit. Motiv pentru care, astăzi, în semn de protest că nu v-ați pus măcar problema că acest subiect este vital, măcar să fie pus în dezbatere, grupul PNL vă părăsi sala. Și vom face demersuri la Birourile permanente reunite — înțeleg că în discuții informale cu liderii de grup deja ați fost de acord — pentru a avea un plen reunit care să discute această problemă”, a afirmat Alina Gorghiu.
Președintele de ședință, Claudiu Manda, a atras atenția că, deși PSD și-a exprimat disponibilitatea de a discuta despre o temă care a fost adusă în atenție chiar de către reprezentanții opoziției, “PNL vine și spune că nu e de competența Senatului, ci e de competența plenului reunit”.
“Înseamnă că toată această discuție și toată această solicitare trebuia să se îndrepte către Birourile permanente reunite, ceea ce înțeleg că vreți să faceți. Și în semn de protest că veți merge către Birourile permanente reunite, părăsiți sala. Caragiale curat!”, a spus el.
Florina Presadă (USR) a replicat că președintele de ședință “nu a vrut să înțeleagă ceea ce trebuia să înțeleagă”.
“E trist că ajungem să ne desolidarizăm de o declarație dată de domnii Dragnea și Tăriceanu, în numele Parlamentului, pe persoană fizică. Acest lucru nu trebuia să se întâmple”, a spus ea, ținând în mână o foaie cu mesajul “Nu în numele meu”.
Urmare a faptului că senatorii USR și PNL au părăsit sala, ședința a fost suspendată, din lipsă de cvorum.
AGERPRES