Celebra Bere Solca revine pe piaţa suceveană.
Pentru că fabrica de la a fost distrusă în urmă cu mai mulţi ani, Berea Solca va fi produsă la Suceava de “Bermas”, care anul trecut a reuşit să cumpere mărcile – Bere Solca şi Solca Bere Blondă, produse tradiţionale româneşti.
Fabrica de bere Solca a fost înființată în anul 1810 în timpul dominație austriece, fiind dată în administrarea Fondului Religionar al Bucovinei, care a arendat-o de-a lungul timpului la diferiți comercianți, până după al doilea război mondial, când activitatea va fi întreruptă.
În anul 1952, a fost naționalizată și denumită ”Fabrica de Bere Constantin Dobrogeanu Gherea”, apoi trece în administrarea Fabricii de Spirt Rădăuți, fiind modernizată ajungând la o capacitate de circa 4 milioane litri /an, mare parte din producție fiind destinată exportului.
Concomitent, până în anul 1990, sub cupola Fabricii se Spirt Rădăuți au fost realizate și puse în funcțiune alte obiective de investiții importante, respectiv a fost modernizată Fabrica de Amidon Hânțești, a fost pusă în funcțiune Fabrica de Amidon-Glucoză Fălticeni (1981) și Fabrica de Bere Suceava (în două etape inclusiv secția de Malț) perioada 1974 – 1981.
Astfel în cadrul ISBA (Intreprinderea de Spirt, Bere, Amidon) Rădăuți funcționau toate aceste secții de producție, până în anul 1990, când prin reorganizare o parte din secțiile de producție (Suceava, Fălticeni) au devenit intreprinderi autonome.
În momentul preluării activității de fabricare bere ar fi fost normal să fie preluată și Fabrica de Bere Solca care împreună cu Fabrica de Bere Suceava să asigure o dezvoltare unitară și un viitor comun pentru toți care lucrau în această breslă.
La momentul respectiv cei care lucrau la Solca nu au dorit acest lucru, rămânând în administrarea Fabricii de Spirt Rădăuți, iar după o perioadă de timp nu prea mare a început declinul cu toate efectele economice aferente, continuând cu prăbușirea întrgii activități a intreprinderii în ansamblu.
Din vechea structură a ISBA Rădăuți a rămas pe piciore (viabilă) numai Fabrica de Bere Suceava respectiv, SC BERMAS SA, care a păstrat tradiția, nu a renunțat la procedeul clasic de fabricare a berii care presupune folosirea malțului fabricat în propria secție de Malț, a hameiului achiziționat de la firmele de profil din zona Transilvaniei, apa din vestitele izvoare ale Berchișeștiului și drojdia de bere.
BERMAS Suceava este protagonista a 43 ani de activitate, timp în care prin dăruirea și priceperea berarilor suceveni a reușit să-și consolideze portofoliul mărcilor proprii de bere cu o calitate incontestabilă și la prețuri rezonabile pentru satisfacerea exigențelor consumatorilor.
O oportunitate valorificată a BERMAS-ului este achiziționarea mărcii de bere SOLCA și readucerea pe piață a acestei mărci după rețeta originală.
Produsul ”SOLCA Bere Blondă” este natural, plin de savoare fabricat numai din malț, hamei, apă și drojdie cu un proces de fermentație în două etape și durată minimă de 42 zile, în urma căruia se formează în mod natural dioxidul de carbon pentru impregnare.
Ca aspect și gust: culoare galben aurie, spumă fermă și densă, aromă echilibrată, gust rafinat.
Hameiurile folosite reprezintă un mixt unic din soiuri de amăreală și aromă 100% natural iar drojdia conferă aroma specifică și asigură desfășurarea corespunzătoare a fermentației tradiționale a mustului de bere.
Urmează ca în câteva zile marca de bere ”SOLCA – Bere Blondă” să fie disponibilă la comercianți, îmbuteliată la sticle de 0,5 litri noi, etichetată atrăgător, împachetată la cartoane personalizate de 6 sticle sau 12 sticle și pot fi cumpărate la bucată sau la bax, prețul incluzând și ambalajul.
Dată fiind notorietatea mărcii cu o istorie în spate, efortul societății și al salariaților săi (berari) de a readuce pe piață marca SOLCA de altădată va fi răsplătit în primul rând prin recunoașterea măiestriei acestei bresle (a berarilor) din această zonă a Bucovinei și nu în ultimul rând de aprecierea consumatorilor.
Statutul de societate producătoare de bere, independentă păstrătoarea tradiției în domeniu a fost dobândit și consolidat pas cu pas de-a lungul timpului cu perseverență, tenacitate, eforturi investiționale mari în toate sectoarele de producție și auxiliare, BERMAS-ul rămânând singura fabrică din România din cele peste 120 aflate în funcțiune înainte de anul 1990.
Totodată reprezintă și o carte de vizită pentru Bucovina definind seriozitatea, hărnicia și dăruirea oamenilor locului.
Și din punct de vedere al consumatorilor de bere, faptul că circa jumătate din producția de bere a fabricii se vinde în județul Suceava, se poate concluziona că aceștia apreciază calitatea mărcilor de bere ”BERMAS”, ”CĂLIMANI”, ”SUCEAVA – CLASIC” la care se adaugă acum renumita bere ”SOLCA – Bere Blondă” de altădată.