În luna mai, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au efectuat un număr de 333 de controale, din care 243 în domeniul relaţiilor de muncă şi 90 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate un număr de 140 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 74.000 de lei.
În domeniul Relaţiilor de Muncă, inspectorii suceveni au efectuat 243 de controale, în urma cărora s-au aplicat 52 de amenzi, în valoare de 63.500 de lei.
În luna mai, au fost depistate 160 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată, din care o persoană al cărui contract individual de muncă nu a fost transmis în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii; 155 de persoane ale căror contracte individuale de muncă au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea termenului legal; 4 persoane depistate fără forme legale de angajare.
Deficienţele frecvent constatate în domeniul relaţiilor de muncă au fost: neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, anterior începerii raporturilor de muncă; netransmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; netransmiterea modificărilor intervenite în registrul general de evidenţă a salariaţilor; nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară; nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la obligaţia de a ţine evidenţa orelor prestate de fiecare salariat; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă; nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.
Referitor la activitatea în domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 90 de controale. În urma controalelor efectuate s-au aplicat un număr de 88 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 10.500 de lei.
Principalele deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost: lipsa mijloacelor colective de protecție pentru prevenirea căderii de la înălțime; lipsa semnalizărilor de securitate aferente agenților chimici; necomunicare evenimente; neefectuarea verificărilor periodice a instalațiilor de legare la pământ; nu s-au stabilit prin fișa postului atribuțiile lucrătorilor; nedesemnarea lucrătorilor pentru asigurarea măsurilor de prim ajutor; lipsa dovezilor de acordare a echipamentului individual de protecție; nedesemnarea persoanelor competente care să controleze schelele înainte de utilizarea lor, la intervale periodice, după perioade de neutilizare sau în alte circumstanțe care le-ar putea afecta rezistența sau stabilitatea.
În luna mai la Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost comunicate un număr de 14 evenimente.
Romeo BUTNARIU, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, a precizat că, la data de 1 iunie 2017, figurează ca fiind înregistrate un număr de 126.041 de contracte individuale de muncă active, din care 118.199 pe durată nedeterminată şi 7.842 pe durată determinată.