Joi, între orele 11.00-13.00, personalul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava au încetat spontan activitatea, alături de celelalte structuri omoloage din ţară, “ca expresie a situaţiei disperate şi umilitoare în care se află”.
Lucrătorii de mediu suceveni sunt nemulţumiţi că, în urma grevei de avertisment de 2 ore, de pe 14 martie, factorii politici şi guvernamentali le-au ignorat doleanţele.
“Nu a existat nicio reacţie de susţinere din partea Ministerului Mediului Guvernului şi factorilor politici privind eliminarea discriminării angajaţilor agenţiilor de protecţia mediului. De aceea ne vedem nevoiţi să continuăm protestele”, a declarat Elena Cristina Cojocariu, reprezentantul sindicaliştilor de la APM Suceava.
Liderul lucrătorilor APM spune că Daniel Constantin, fostul ministrul al Mediului, a lăsat un proiect de act normativ prin care promova solicitările de creştere a salariilor, “conştient fiind că acestea sunt cele mai mici din sistemul bugetar”.
Din păcate, proiectul cu pricina nu a fost legiferat, actualii protestatari rămânând la remunerarea din decembrie 2009. Aceasta în ciuda faptului că, imediat după respingerea revendicărilor salariaţilor agenţiilor de mediu, aprobate au fost măriri de lefuri pentru primari, viceprimari, consilieri locali, consilieri judeţeni şi alte categorii de bugetari.
Elena Cristina Cojocariu crede că refuzul autorităţilor competente este cu atât mai neverosimil, cu cât în motivarea acestuia se recunoaşte, printre altele că “protecţia mediului este un domeniu de importanţă strategică, reprezentând o vulnerabilitate, un risc şi o prioritate, conform Strategiei naţionale de apărare a ţării şi că salariaţii din domeniul protecţiei mediului sunt remuneraţi potrivit celei mai mici grile de salarizare din întregul sistem bugetar”.
Pe de altă parte, atitudinea de respingerea este motivată şi prin aceea că iniţiatorii “nu au identificat sursele de finanţare”.
Liderul angajaţilor APM îşi manifestă solidaritatea cu cei ai Agenţiei naţionale pentru Protecţia Mediului şi agenţiilor judeţene, alăturându-se eventualelor viitoare forme de luptă sindicală organizate de Federaţia Sindicatelor Unite din Mediul.
“Suntem convinşi că vom merge mai departe, pentru că, după cum se constată, suntem invizibili pentru factorii decindenţi, cu toate că se recunoaşte importanţa noastră”, a spus Elena Cristina Cojocariu.
Dr. Anca Ionce, şef de serviciu în cadrul Agenţiei de Protecţia Mediului Suceava rată că pe umerii lucrătorilor din sistem apasă o responsabilitatea foarte mare, dând ca exemplu, în acest sens, ghidul solicitantului aferent Programului Operaţional Infrastructura Mare POIM 2014-2020, Obiectivul prioritar “Biodiverstitate”.
“Prin contractele pe care custozii ariilor protejate le încheie cu APM, noi trebuie să ne asumăm sustenabilitatea rezultatelor proiectului, o măsură de implementat putând ajunge şi la sute de mii de lei. Dacă noi nu ne asumăm responsabilitatea, şi nu semnăm acordurile, cum se vor mai depun acele proiecte?”, a punctat Anca Ionce, menţionând că lucrătorii APM “nu vor să restricţioneze respectivele proiecte”.
Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava are un total de 40 de salariaţi, un consilier superior, cu toate gradaţiile, neputând fi plătit mai mult decât salariul mediu brut pe ţară.