full screen background image

Deputatul PSD Suceava, dr. Maricela Cobuz, la o sesiune de lucru privind modernizarea sistemului de sănătate

Deputatul PSD Suceava, dr. Maricela Cobuz, a participat, marţi, la o sesiune de lucru privind ”MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SĂNĂTATE DIN ROMÂNIA”

Cea de-a XXX-a ediție a sesiunii de lucru a avut ca temă de discuție “Alternative de finanțare la taxa clawback” și ”Reforma sistemului de vaccinare: urgență a sistemului de sănătate publică din România”.

“În urma discuțiilor s-a pus accent pe implicațiile și posibilitățile de îmbunătățire a situației actuale din România prin care se dorește crearea unui cadru legislativ cu norme de aplicare care ar putea duce la îmbunătățirea produselor pe piața românească și ar oferi o stabilitate investitorilor.

A fost pusă în discuție și posibilitatea redefinirii asigurării de sănătate astfel încât să nu mai existe liste de așteptare la tratamentul pentru cancer sau alte boli grave.

S-a luat în discuție și includerea unei suprataxe la unele produse zaharoase, bani care pot fi folosiți în dezvoltarea și modernizarea sistemului de sănătate.

În anul 2012 Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a alocat fonduri suplimentare în valoare de 61 de milioane de lei, din taxa clawback, pentru Programul de oncologie, fapt ce a dus la scurtarea cu 42% a listei de aşteptare cu pacienţi bolnavi de cancer. Deseori, lista de așteptare pentru pacienții bolnavi de cancer întârzie accesul la tratament datorită existenței puținelor insituții de oncologie.

A doua temă de dezbatere a fost importanța vaccinării copiilor în România și care sunt implicațiile refuzării vaccinării. În țara noastră de peste 50 de ani sistemul de vaccinare a salvat mii de vieți omenești. În lume, peste 3 milioane de persoane mor anual din cauza unor boli ce puteau fi prevenite prin vaccinare.

Vaccinarea copiilor ajută la dezvoltarea anumitor tipuri de aticorpi cu rol în prevenirea unor boli foarte grave (difteria, hepatita virala A și B, infecția cu Haemophilus influenzae tip b –HIB, oreionul, poliomielita, rubeola, rujeola, tetanosul, tuberculoza, varicela și altele).
De asemena, s-a adus la cunoștință despre insuficiența vaccinurilor pe piața din România și a existenței anumitor impedimente în realizarea vaccinării copiilor apărute din cauza militanților anti-vaccin.”, a spus dr. Maricela Cobuz.

comments

comments