Nu am îndoieli în privința faptului că mulți dintre dumneavoastră sunteți utilizatori ai uneia sau mai multor rețele de socializare. E atipic să nu ai cont pe o astfel de rețea și puțini sunt cei care nu vor să știe ce mai fac ceilalți. Unii, deși nu au cont, intră de pe conturile membrilor familiei sau ale prietenilor și tot sunt la curent cu ce se întâmplă. Doar că le place să fie atipici și să afișeze asta. Ceilalți… nu au timp.
Săptămâna trecută a fost oarecare agitație pe site-urile de socializare, pentru că a început să circule un anunț: ,,Tot ceea ce ai postat vreodată devine public începând de mâine. Chiar și mesajele care au fost șterse sau fotografiile care nu sunt permise.” Dacă nu mă înșel, nu e prima dată când se întâmplă pe la noi, iar conducerea site-ului a precizat că un astfel de anunț era viral în Statele Unite încă de prin 2012. Dar cum la noi toate ajung cu întârziere, acest ,,de mâine” a panicat zecile de utilizatori de la noi vreo 5 ani mai târziu.
Faptul că spiritul de turmă e omniprezent pe plaiurile mioritice se știe. Noutatea vine din faptul că de dată această unii au citit, deși fără prea multă atenție… semn că nu o fac prea des, în acest spațiu, cel puțin. Mi-aduc aminte că am postat odată un anunț care amâna participarea unor invitați la o emisiune. E drept că am însoțit anunțul de fotografia celor ce ar fi trebuit să fie prezenți. După postare au curs felicitările adresate celor ce de fapt nu au fost prezenți. Dovadă că mai mult se privește decât se citește. De dată aceasta însă, anunțul legat de desecretizarea unor postări a fost re-postat cu o viteză uluitoare. M-am întrebat ce dovedește o astfel de reacție promtă.
Unu: că totuși românul mai și citește, nu doar privește pe Facebook. E de studiat aici ce anume a declanșat declicul lecturii…
Doi: că semnăm acorduri fără să le citim cu atenție. (Pentru că fiecare a semnat asumându-și niște lucruri atunci când și-a deschis contul de socializare, așa cum și cei ce gestionează acest site și-au asumat să respecte confidențialitatea pe care o dai tu postărilor).
Trei: că deși așezăm în ochii multora diferitele ipostaze ale existenței, privind în trecut, sunt și lucruri cu care nu suntem foarte mândri.
Patru: că suntem preventivi. Chiar dacă nu toți s-au speriat prea tare… au postat preventiv!
Românul mănâncă preventiv, disprețuiește preventiv, postează preventiv. N-ar fi rău dacă ar consuma și educație în doze… tot preventiv.