full screen background image

De unde cumpărați și cum preparați carnea de miel

Tradiția spune că de Paște mielul nu trebuie să lipsească de pe masă. Totuși, deși carnea de miel este foarte sănătoasă, e foarte important modul în care este pregătită și, mai ales, locul de unde este achiziționată.

Consumul cărnii de miel are atât avantaje, cât și contraindicații. Găsiți mai jos câteva dintre acestea, prezentate de DoctorInfo.ro.

Avantaje:

– carnea de miel reprezintă o importantă sursă de proteine de înaltă calitate cu rol structural, dar și energetic. Proteinele reprezintă pionii cheie în refacerea țesuturilor; este de reținut că substanțele necesare procesului de vindecare, refacerii țesuturilor distruse, vindecării plăgilor se formează pe baza proteinelor.

– Zincul și Fierul sunt minerale ce se regăsesc în acest tip de aliment și au misiune esentială în organismul uman prin faptul ca întăresc sistemul imunitar; în același timp, Zincul ajută la prevenirea osteoporozei, iar carența Fierului poate declanșa anemia. Spre deosebire de Zincul ți Fierul din alte alimente, aceste două minerale existente în carnea mielului au proprietatea de a fi mai rapid absorbite de către organismul uman.

– Seleniul este, de asemenea, o substanta minerala regasita in structura acestui aliment, fiind un puternic obstacol impotriva radicalilor liberi, prevenind astfel procesele de imbatranire.

– Vitaminele B, cu principalul lor rol în înlesnirea reacțiilor metabolice, combaterea oboselii și în stimularea activității Sistemului Nervos Central, se regăsesc din abundență în carnea mielului. Spre exemplu, Tiamina, sau vitamina B1, ajuta la transformarea glucidelor si grasimilor in energie, Vitamina B 3 (niacina) protejeaza impotriva bolii Alzheimer, iar Vitamina B 12 (cobalamina), cu rol in maturarea si multiplicarea celulelor rosii, este furnizata in proportie de pana 100%, din necesarul zilnic, de catre acest tip de carne.

– un alt avantaj al consumului acestui aliment îl constituie ajutorul oferit organismului în favorizarea scăderii glicemiei.

– îmbunătățirea acuității vizuale reprezintă un alt beneficiu al consumului cărnii de miel.

Dezanvantaje:

– prepararea mielului este o artă; din cauza conținutului scăzut de fibre, această carne, neasociată cu legume, poate favoriza constipația. Varianta optimă recomandată ar fi aceea de combinare a cărnii mielului cu legume, altele decât cartoful, acesta din urmă nefăcând altceva decât să îngreuneze procesul digestiv.

– fiindcă este considerată carnea cea mai bogată în grasimi, mielul consumat în exces nu este tocmai recomandat, deoarece eliberează multe toxine în organism, creând un mediu propice dezvoltării unor boli severe precum guta și cancerul de colon. De asemenea, consumul excesiv al acestui aliment predispune organismul la apariția obezității.

– o alta problema asupra careia trebuie tras un semnal de alarma, atunci cand se consuma carne de miel, este aceea a colesterolului, pentru ca acesta poate provoca boli cardiovasculare prin depunerea, in exces, pe peretii arterelor.

In functie de alegerile culinare ale fiecarei persoane, mielul poate fi prieten ori dusman

Avand idee despre aceste aspecte legate de consumul carnii de miel, ramane la latitudinea fiecaruia dintre noi sa aleaga de ce parte a baricadei vrea sa se situeze. Mielul mesei de Paste poate deveni, deopotriva, prietenul sau dusmanul nostru, asta tinand, in mare masura, de alegerile culinare pe care fiecare om le face, de ce factori tine cont, si unde anume isi traseaza limitele.

Cum și de unde cumpărăm carne de miel

Specialiștii recomandă să cumpărați numai din spații autorizate sanitar-veterinar, special amenajate. Un alt aspect de care trebuie să țineți cont este faptul că greutatea mielului să fie între 10 și 13 kilograme – dacă are o greutate mai mică de 9 kilograme conține o cantitate mai mare de purine și este mult mai greu de digerat. Carnea de miel care are un aspect roșu, ușor elastic la atingere și este lipicioasă are ceva timp e când stă în galantare. Culoarea rozalie și lipsa mirosului greu este semn că este proaspătă și poate fi gătită fără a prezenta nici un risc pentru sănătate.

În cazul în care doriți să cumpărați organe de miel pentru a prepara drob este bine să țineți cont de faptul că organele se alterează mult mai ușor și mai repede decât carnea în sine.

Cum trebuie preparată carnea de miel

Trebuie să se evite pe cât posibil prăjelile, iar stufatul trebuie să conțină cât mai multe legume. Evitați asocierea cărnii de miel cu pâine, mămăligă sau paste!

comments

comments