Sistemul sanitar se îndreaptă spre dezastru. Marii producători de medicamente au notificat Agenţia Naţională a Medicamentului cu retragerea a 1.200 de medicamente de pe piaţă din cele 6.000 pentru că nu le convine preţul la care decontează Guvernul României medicamentele.
Un dezastru ce pune în pericol viața românilor care nu se vor mai putea trata și a bebelușilor care vor rămâne nevaccinați.
În joc este o piaţă de 6,6 miliarde de euro pe an, suma pe care o cheltuie statul român pentru decontarea parţială sau totală a medicamentelor.
Ziarul Financiar explică decizia producătorilor externi.
“Guvernul crede că este rezonabil ca în România preţul medicamentelor să fie cel mai mic din 12 ţări din Europa, conform cu salariul şi PIB per capita, dar marii producători nu mai aduc sau aduc mai puţine medicamente pentru că nu le convine preţul. Unii, precum GSK din Marea Britanie, nu mai aduc nici vaccinuri pentru copii pentru că nu le convine preţul”, scrie sursa citată.
Directorul AD Pharma este de părere că există o criză a medicamentelor din perioada în care preţul medicamentelor a scăzut la preţul minim european.
Potrivit unui raport oficial, dacă la începutul lui 2015 numărul medicamentelor înregistrate în România depăşea 6.000, acum un sfert dintre medicamente au fost retrase oficial de producători, iar din martie 2016 până acum mai există încă 380 de medicamente pentru care s-a notificat că sunt retrase de pe piaţă.
Soluţia Ministerului Sănătăţii, altă hotărâre de Guvern: ,,În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii analizează situaţia în vederea elaborării unei noi Hotărâri de Guvern pentru aprobarea Metodologiei privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România care să răspundă nevoilor pacienţilor”.
Leave a Reply