Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava verifică, în cadrul unei acţiuni desfăşurate la nivel naţional, respectarea reglementărilor legale în vigoare privind încredinţarea prin negociere directă a contractelor de lucrări pentru remedierea efectelor inundaţiilor care s-au abătut asupra judeţului Suceava în anii 2008 şi 2010.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, precizează că acestea survin înregistrării unui număr mare de facturi emise în acea perioadă, şi neachitate încă, banii respectivi constituindu-se ca arierate ale unităţilor administrativ-teritoriale care au beneficiat de intervenţiile în cauză.
Pe de altă parte, există suspiciuni conform cărora contravaloarea facturilor nu ar fi pe măsura volumului de lucrări şi nici a calităţii acestora. Şeful executivului judeţean susţine că există multe societăţi comerciale din judeţul Suceava care au înregistrate facturi emise şi neachitate încă din anii 2009, 2010 şi 2011.
Printre firmele de construcţii cu cele mai mari sume de încasat de la primării se numără Test Prima, SUCT şi Con Bucovina, care au executat lucrări de îndepărtare a efectelor inundaţiilor din 2008 şi 2010. În perioadele respective, fiind vorba despre forţă majoră, execuţia a făcut obiectul încredinţării directe şi „poate că, nu întotdeauna, lucrările au fost, calitativ şi în cuantum financiar, în conformitate cu costurile reale”.
„Ştiu că, în acest moment, cei de la Direcţia de Finanţe, sunt într-o acţiune, derulată la nivel naţional, pentru a verifica aceste arierate şi a vedea dacă sunt în conformitate bugetele care au existat, cu hotărârile de consiliu local, în atenţie fiind toate aspectele privind legalitatea încredinţării contractelor de lucrări”, a explicat Nechifor.
Leave a Reply