full screen background image

Acţiune de prevenire a furturilor comise de infractorii care săvârşesc acte ilicite de comerţ, ca pretext pentru a pătrunde în case

În ultimele zile, peste 200 de poliţişti au fost prezenţi în special pe drumurile judeţene şi comunale din mediul rural, urmărind identificarea celor care săvârşesc acte ilicite de comerţ ca pretext pentru a pătrunde în gospodării şi case şi a sustrage diferite sume de bani sau alte valori.

De asemenea au fost intensificate activităţile investigative în cauzele cu autori necunoscuţi, fiind utilizate datele şi informaţiile dobândite în cadrul acţiunii.

Astfel, poliţiştii au reuşit documentarea activităţii infracţionale a unui infractor voiajor şi în baza probatoriului administrat au dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore şi introducerea în arestul IPJ Suceava.

Miercuri, având în vedere cercetările efectuate în dosarul penal cu privire la furtul comis la 9 octombrie, în dauna unui bărbat din comuna Verești, căruia i-a fost sustras un telefon mobil și o borsetă în care avea acte și suma de 264 de lei, în urma măsurilor întreprinse, persoana bănuită de comiterea furtului a fost identificată ca fiind un tânăr de 18 ani, din comuna Șcheia.

Tot miercuri, la ora 02.30, polițiștii Poliţiei Comunale Şcheia au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 ore a suspectului pentru comiterea infracţiunii de „furt calificat”, fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Suceava, urmând ca în cursul zilei să fie prezentat unității de parchet în vederea luării unei măsuri preventive față de acesta.

Furturile şi faptele antisociale săvârşite de infractorii voiajori prezintă un specific aparte şi o complexitate deosebită generată în primul rând de faptul că autorii comit infracţiunile călătorind în diferite locaţii, pe trasee care asigură legătura facilă cu ieşirile din judeţe.

Infractorii voiajori dispun de mijloace de transport şi îşi adaptează activitatea infracţională în funcţie de vulnerabilităţile identificate în teren. Abordează persoane întâlnite pe stradă sub diverse pretexte (ca fiind turişti, având probleme medicale, vânzare de obiecte, etc.) culegând astfel informaţii cu privire la persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare.

Deseori activitatea infracţională se desfăşoară în mai multe zile, după documentarea cu privire la anumite persoane, zone şi locaţii, trecându-se la săvârşirea infracţiunii propriu-zise.

Deşi cazurile privind furturile prin împrietenire sau înşelăciunile prin diverse moduri de operare au fost intens mediatizate împreună cu recomandări preventive, în continuare unele persoane, în special persoanele vârstnice tratează superficial această problematică, generând un risc victimal crescut.

Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori, li se recomandă cetăţenilor să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane.

Un alt tip de înşelăciune îl reprezintă vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu. Aceste obiecte reprezentând diverse tigăi, covoare, perdele etc. sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din casă.

De aceea, se recomandă cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care, de cele mai multe ori ,sunt la preţuri foarte mari şi calitate mică.

De asemenea, nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.

Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.

În cazul în care aveţi suspiciuni apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!

comments

comments




Leave a Reply

avatar